De digitale dreigingen Malware, spam, phishing, botnets

Digitale dreigingen van malware, spam, phishing, botnets en overige. Men kan je alleen beschermen oa door het aanschaffen van een VPN provider.

Nederland is door de goede digitale infrastructuur een hup voor alles wat een digitale dreiging kan zijn voor je privé gegevens. Dit kan zijn van malware, spam, phishing en botnets en overige shit software wat de criminelen gebruiken om aan je privé gegevens te komen.

26 juni 2022

In de telegraaf van 14 April stond het volgende artikel wat interessant is. Het hoeft niet per se een digitale dreiging voor ons in Nederland te zijn maar het is wel een indicatie van de ernst van de zaak. Het begint allemaal met ons zelf te beschermen doormiddel van een VPN provider.

Digitale dreigingen vermijden je ook met een VPN

Digitale dreigingen

Criminelen blijven veel gebruik maken van netwerken in Nederland om cyberaanvallen te plegen. De servers van ons land verwerken veel spam, phishing, botnets en andere digitale
dreigingen. Nederland staat net als vorig jaar op een eerste plek in Europa en op de vierde plek wereldwijd als hup voor verlenen van infrastructuur voor digitale dreigingen. Alleen de Verenigde Staten, China en India verwerken nog meer ‘malware’. Dat blijkt dinsdag uit het nieuwe jaarlijkse dreigingsrapport van beveiliger Symantec. Dat werd gepresenteerd in de week van de cybertop in Den Haag waar digitale dreigingen een belangrijk onderwerp was.

Digitale dreiging

Nederland is zo geliefd bij criminelen, omdat de internetvoorzieningen hier goed zijn. De verbindingen zijn snel en betrouwbaar, veel mensen zijn online en Amsterdam heeft een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Dat Nederland zo veel verwerkt, betekent niet automatisch dat de daders uit Nederland komen. Die hoeven namelijk niet in hetzelfde land te zitten. Het betekent ook niet per se dat zij Nederlanders willen duperen. Meestal is Nederland een tussenstap in een aanval ergens anders. Die gaat over veel schakels om opsporing moeilijk te maken.

Symantec Inc.

Over de hele wereld zag Symantec vorig jaar 317 miljoen nieuwe ‘malware’-programma’s. „Elke dag worden een miljoen nieuwe digitale dreigingen losgelaten”, aldus de beveiliger.

De opkomende trend in de wereld van digitale dreigingen is ransomware. Als mensen zoiets downloaden, worden hun computersystemen direct vergrendeld en gegijzeld. Privébestanden worden onbereikbaar. Criminelen geven die pas vrij wanneer gedupeerden losgeld betalen, meestal een paar honderd euro. Vorig jaar gebeurde dat wereldwijd ruim 373.000 keer, oftewel 45 keer zo veel als in 2013. De mensen die op tijd nattigheid voelden en wegklikten, zijn niet meegerekend. In Nederland werden ongeveer 93.000 mensen en bedrijven de dupe van ransomware.

Volgens Symantec hebben cybercriminelen ook een nieuwe methode ontdekt om een bedrijf binnen te dringen. Ze proberen niet langer met grof geweld de beveiliging van het doelwit te kraken. In plaats daarvan infiltreren ze andere, gewone sites. Vervolgens wachten ze tot werknemers van hun doelwit zo’n site bezoeken. De aanvallers kunnen bijvoorbeeld de code van een virus toevoegen aan een legitieme software-update. Als werknemers nietsvermoedend iets downloaden, krijgen de aanvallers toegang. Ze „laten bedrijven zichzelf besmetten”, aldus Symantec. Dit treft zowel de reuzen als het midden- en kleinbedrijf.

De oplossing is een VPN

Ik zou nogmaals willen benadrukken dat je bewust moet zijn van de digitale dreigingen en dat een goed begin is een VPN aan te schaffen. Er worden meerdere providers besproken op deze website en het is afhankelijk van je behoefte wat je uiteindelijke keuze zal zijn. Mocht je vragen hebben beantwoord ik ze graag.

Pauliene is de jongste van ons team. Sinds haar afstuderen aan de Univeristeit van Amsterdam, waar ze rechten studeerde, maakt ze deel uit van ons team. Ze ondersteunt ons part-time door onderzoek te doen. Als een recreatie blogger is ze, net als velen van haar generatie, snel vertrouwd geraakt met de voor- en nadelen van het (voorheen) vrije internet. Met haar artikelen waarschuwt ze ons voor de gevaren die het internet met zich mee brengt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl