Internet beveiliging | Beveilig alles wat je deelt

Internetbeveiliging, beveilig alles wat je deelt, 100% veilig bestaat niet, maar het komt een heel eind. Zeker wanneer we een VPN provider gebruiken is anoniem surfen op internet geen illusie. Online bescherming is een noodzaak. Helaas realiseren we dit ons maar mondjes maat. Internetbeveiliging is van deze tijd en er is geen weg terug!

BIJGEWERKT: 17 October 2021

Ga naar ExpressVPN
ExpressVPN - de beste VPN voor Nederland!

Wanneer je op zoek bent naar een veilig en betrouwbare VPN aanbieder

Internetbeveiliging voor geheim surfen

Je wist het waarschijnlijk al “veilig internetten” en “geheim surfen op het internet” is een illusie zonder enige bescherming. Alles wat je verstuurt kan onderschept worden of gelezen worden door je ISP (Internet Service Provider). Net zoals vroeger toen alles nog met de gewone post ging. Maar omdat het vaak om gevoelige informatie gaat is deze internetdata zoveel meer waard geworden voor criminelen. Het gevaar dat je communicatie data wordt onderschept is hierdoor veel groter. Anoniem surfen op internet moet je daarom ook niet onderschatten!

online bescherming

Gelukkig zijn er genoeg van manieren om je online bescherming mogelijk te maken, maar dan ook 100% veilig internetten en online bescherming bestaat niet. In het onderstaande zullen we verdere uitleg geven hoe je het risico zoveel mogelijk kunt beperken. Zolang er mensen zijn die zich minder goed beschermen zijn deze een makkelijke prooi voor de criminelen.

Internetbeveiliging met een VPN

Anoniem surfen op internet. Hoe moet je dit realiseren?

 1. De anonieme browser 

De meeste browsers hebben een zogenaamde privacy functie. Een stapje hoger is de anonieme browser. Tor is zo’n browser. Tor beschermt je privacy en zorgt ervoor dat je digitale print op het internet een stuk kleiner wordt.

 1. Versleutelde mail 

Een uitstekende manier om je bestanden te versturen. Nadeel is wel dat de ontvanger hetzelfde programma moet hebben. Een programma dat gratis is, is Encrypt Files (zie: http://www.encryptfiles.net).

 1. Stuur je mail met Gmail

Je kan diverse software gebruiken en dan maakt het niet uit welk mailprogramma je gebruikt. Gebruik je Gmail, dan is er een extensie die je kunt gebruiken. Heel simpel te downloaden vanuit de Chrome Web Store: Secure Mail for Gmail. De ontvanger moet ook gebruik maken van dezelfde extensie.

 1. Versturen van grotere bestanden

Het maakt niet uit welk mailprogramma je gebruikt, het gebeurt weleens dat je grotere bestanden moet versturen. Vaak lukt dit niet met de huidige maildienst die je gebruikt. Gelukkig biedt een service als “WeTransfer” uitkomst. Met deze dienst kan je per keer wel bestanden tot 2 GB versturen. Het originele bericht komt op de servers van WeTransfer en de link wordt naar de ontvanger gestuurd.

Wanneer je voor de betaalversie kiest kunnen je gegevens ook beschermd worden met een wachtwoord.

 1. Bewaar je gegevens in de Cloud

Er zijn tal van bedrijven die je de mogelijkheid bieden alles in de zogenaamde Cloud (externe servers) op te slaan. Enkele bedrijven zijn Dropbox, iCloud, Microsoft OneDrive, Google Drive ect. Bij de meeste diensten is de betaaldienst het meest veilig omdat je er zeker bent dat de boel beveiligd is.

 1. Zip al je bestanden

Je kan de tool gebruiken als “Encrypt Files” maar de meeste zip-programma’s kunnen ook versleutelen. Programma’s als WinZip hebben sterk ingebouwde versleutelings protocollen waarmee je de gecomprimeerde bestanden kan beveiligen. Verlies het wachtwoord niet want dan ben je echt de ……

 1. Officedocument beveiliging

Een aantal jaar geleden had Microsoft een zeer slechte reputatie wanneer het ging om beveiliging. Hier is nu toch wel iets in veranderd gelukkig. Het is niet super makkelijk te vinden waar je hiervoor moet zijn, maar het werkt wel goed en zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar kan knoeien in de documenten.

Ga naar:

 • Bestanden opslaan
 • Meer opties
 • Klik op extra en dan naar Algemene Opties
 1. Pdf-bestanden

Het is nu ook mogelijk pdf-bestanden op te slaan vanuit office Microsoft. Deze optie valt niet te vergelijken met het “Adobe Acrobat pfd” programma. Helaas is Adobe niet gratis. Het is wel zoveel meer uitgebreid dat je deze software eigenlijk niet mag missen wanneer je regelmatig pdf-bestanden verstuurt en je eenvoudig volledige controle wilt hebben.

 1. Afbeeldingen

Afbeeldingen zijn niet echt apart te beveiligen met een wachtwoord. Je zou de afbeeldingen kunnen zippen en dan, wanneer je de foto’s verstuurt, dit te doen in een versleutelde mail. Wanneer de afbeeldingen toch gestolen worden kan je ze beschermen met een watermerk. Hier “kleven” weer tal van nadelen aan zoals het er  niet professioneel uit ziet wanneer je het zelf doet, maar een betaalde service weer geld kost.

Deze bovenstaande voorbeelden zijn allemaal aparte handelingen voor bedrijven bij wie je de beveiligingsservice laat uitvoeren. Wat nu als er een basis service zou zijn die internetbeveiliging zou garanderen? Er is zo’n service anders was ik er niet over begonnen. Het is dienst die je veilig internetten en geheim surfen op internet kan garanderen. Deze dienst wordt geleverd door een VPN provider.

Wat is VPN

anoniem surfen internet

Een VPN staat voor Internetbeveiliging. Het is een versleutelde verbinding van A naar B een zogenaamde “end 2 end” versleuteling. De ontvanger heeft geen speciale software of wachtwoorden nodig. Het gaat erom dat je IPS, de overheid of hackers niet meer kunnen achterhalen wat je precies doet op het internet. Via een VPN provider is de locatie afgeschermd en het IP-adres verborgen. Geheim surfen op internet is een feit. Dit is de beste online bescherming die je kan gebruiken om toch het gevoel te hebben van privacy.

Doordat je locatie en IP-adres zijn afgeschermd is het mogelijk geografische blokkades te ontwijken. Het neutraliseren van deze blokkades maakt het mogelijk:

 1. Om streaming video sites overal ter wereld te kunnen openen. We kunnen bijvoorbeeld vanuit onze vakantie in het buitenland gewoon Nederlandse tv blijven streamen. Veelal is de Nederlandse programmering geblokkeerd wanneer we vanuit het buitenland inloggen. Dit heeft te maken met auteurs- en uitzendrechten. Vanuit Nederland kunnen we nu ook de iPlayer van de BBC openen en beschikken over de volledige Amerikaanse programmering van Netflix
 2. Overal over de hele wereld sportprogrammering bekijken wanneer het niet in Nederland wordt uitgezonden of juist wanneer we in het buitenland zitten en graag schaatsen of darten willen bekijken met Nederlandse commentaar.
 3. Afgeschermde websites door de overheid te openen: hierbij denken we aan gok en pornosites, maar ook wanneer je landen bezoekt waar de overheid de controle over het internet heeft genomen. In dit soort landen bepaalt de overheid wat je wel en niet mag zien. China is hier een goed voorbeeld van maar ook landen dichterbij huis zoals Turkije zijn niet heilig meer.
 4. Om veilig winkelen te bevorderen, omdat de herkenning van je locatie door de website kan resulteren in een andere prijs.
 5. Een VPN dienst eenvoudig te installeren op andere mobiele apparaten zodat je veilig gebruik kan maken van openbare netwerken (GRATIS Wifi).

Wat kost anoniem surfen op internet?

online bescherming

Een VPN dienst is niet gratis. Het kost ongeveer 3-8 USD per maand. Er bestaan wel gratis VPN diensten maar deze hebben de veiligheid helaas niet als hun prioriteit. Het doel van deze bedrijven is juist het verzamelen van de datastromen welke ze weer verkopen aan derde. Gratis is dan opeens niet meer gratis omdat er over uw rug geld wordt verdient.

Wanneer de beweegredenen internetbeveiliging zijn, lijkt het niet de bedoeling dat er toestemming wordt geven om de gegevens aan derden door te verkopen. Bij een VPN dienst waar je voor betaald staat het beveiligen van je data stromen op nummer 1. De data wordt niet verzameld en niet doorverkocht. Vaak heb je toegang tot onbeperkte bandbreedte en is de snelheid goed. Kortom een betaalde VPN is niet vergelijkbaar met een gratis VPN aanbieder.

Kies een jaarabonnement

Het klinkt raar maar wij adviseren een jaarabonnement. Hierdoor ben je goedkoper uit in vergelijking met een maand of halfjaar abonnement. Er zijn verschillende VPN providers die je een “niet goed, geld terug garantie garanderen van 3-30 dagen. Bij ExpressVPN is dat 30 dagen en krijg je gegarandeerd je geld retour binnen 5 dagen.

Lees wel altijd goed de voorwaarden bij de andere VPN aanbieders voordat je tot betaling overgaat.

Ik ben Marco en heb al meer dan 10 jaar ervaring als freelancer in de IT. Al sinds de start van het internet ben ik altijd super geïnteresseerd geweest in alles wat met het internet te maken heeft. Nu schrijf ik over internetbeveiliging omdat onze beveiliging echt slecht is en alles zo op straat ligt.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Privacy en bescherming