Meltdown Spectre beveiligingslekken het zijn geen digitale grappen

Meltdown Spectre beveiligingslekken…….Het jaar begint goed met de Meltdown Spectre beveiligingslekken in onze hardware. Al onze computersystemen zijn hiervoor kwetsbaar. Stel je voor dat kwaadwillenden zomaar met je gehele computergeheugen er vandoor kunnen gaan. Een niet erg geruststellende gedachte, deze Meltdown Spectre beveiligingslekken in chips.

Bijgewerkt:  24 juni, 2022

Meltdown Spectre beveiligingslekken

Een paar weken gelden werden we geconfronteerd met KRACK. Dit was een beveiligingen probleem wat te maken had met de beveiliging van Wifi netwerken. Waar we nu mee te maken hebben is veel ernstiger omdat het gaat om fundamentele beveiliging aspecten waar elk hardware apparaat met Intel, AMD of ARM chips waar ook ter wereld mee te maken heeft.

Intel en AMD zijn de wereldleiders wanneer het gaat om de productie van microprocessors. Samen zijn ze verantwoordelijk voor meer dan 97 procent van de wereldproductie. Nu begrijp je waarschijnlijk ook de ernst van de zaak. Het maakt niet uit of je Windows, Mac of Linux draait, je bent kwetsbaar op al deze platformen.

Nu denk je misschien dat het niets uitmaakt aangezien we al 20 jaar te maken hebben met deze gebreken. Wat maakt het eigenlijk uit? Tijden zijn in vergelijking met 20 jaar geleden enorm veranderd en zeker op technisch gebied hebben we enorme stappen gemaakt. Nu bijvoorbeeld doordat we veel van onze data opslaan in de cloud. Deze Meltdown Spectre beveiligingslekken maken het nu ook mogelijk de data die is opgeslagen te stelen.

Meltdown Spectre beveiligingslekken

Dit maakt het voor hackers eigenlijk doodeenvoudig zo’n cloud opslag te hacken. Ze hoeven alleen maar, net als een gewone consument, ruimte te huren in zo’n zogenaamde cloud om vervolgens gebruik te maken van Meltdown Spectre beveiligingslekken om ervandoor te gaan met privé informatie zoals paswoorden van klanten die gebruik maken van dit opslagmedium.

PC’s (Windows, Mac en Linux) zijn ook kwetsbaar. Het is niet makkelijk voor hackers om hier gebruik te maken van de Meltdown Spectre beveiligingslekken. Het slachtoffer zal eerst Malware dienen te installeren op de computer voordat de hackers hun slag kunnen slaan. Maar het is zeker niet ondenkbaar. Hoeveel mensen trappen niet in de nep apps en installeren dingen die ze niet zouden moeten downloaden. Hierin zijn de criminelen inmiddels wel meesters in geworden.

Blijf dus ver weg van alles wat je gratis kan downloaden, onbekende die je zogenaamd leuke links sturen of foto’s. Het kwaad is al gebeurd zonder dat je er vaak erg in hebt. Mijn website gaat over beveiliging en internet privacy. Een belangrijk onderdeel zijn de VPN aanbieders, mijdt dus ook ten aller tijde de gratis VPN aanbieders. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken.


Meltdown Spectre beveiligingslekken zijn niet makkelijk te herstellen

 Dit is het meest zorgelijke van de ontdekte Meltdown Spectre beveiligingslekken. Het gaat om een chips lek die niet makkelijk te herstellen is omdat het gaat om fouten die zijn gemaakt in de basis, zeg maar de fundering van de chip. Microsoft en Linux waren de eerste die kwamen upgrades voor Meltdown. Apple volgde hierna met een reeks van upgrades voor hun software betreffende de Apple-tv kastjes, iPad’s, iPhones en Mac-computers.

Uit onderzoek is gebleken dat de maatregelen tegen Meltdown-lek de computers soms wel 30% langzamer maken. Het is te hopen dat ze in de loop van tijd dit kunnen terugbrengen naar de originele snelheid zonder dat we gevaar lopen voor het Meltdown-lek.

Het Spectre lek is volgens kenners niet op te lossen met een zogenaamde update. De fout is zo fundamenteel dat er een nieuwe generatie chip ontworpen moet worden. We zullen dus geduld moeten hebben en hopen dat het probleem geen al te grote impact zal hebben op ons dagelijks leven. Weet je nog hoe bezorgd we ons maakten over de Millennium bug en er gebeurde eigenlijk “niets”.

De beste VPN aanbieden

Hoe kan je jezelf beschermen tegen Meltdown Spectre beveiligingslekken

Hieronder vind je een aantal stappen die je kunnen beschermen tegen Meltdown Spectre beveiligingslekken en een aantal algemeen beveiligingsadviezen. Mochten er nog aan- of opmerkingen zijn m.b.t. dit artikel dan hoor ik het graag want veiligheid staat boven alles. Gebruik vooral je gezonde verstand en open niet alles zonder dat je werkelijk weet wat het is.

Wees alert, hierbij enkele punten die je kunnen helpen:

  1. Houdt je besturingssysteem up to date
  2. Dit geldt ook voor je browser, zo vermijdt je aanvallen van hackers die de browser gebruiken
  3. Verander je paswoord regelmatig voor de cloud services die je gebruikt, totdat je bericht krijgt dat alles veilig is van je cloud leverancier
  4. Installeer niet zomaar alles op je computer zonder dat je echt weet wat het is. Verstandig is om hierbij altijd de app store te gebruiken.
  5. Je krijgt vast wel eens rare mails waarin de verzender je probeert te verleiden om op de link te klikken. Het lokaas zijn vaak mooie prijzen, te goed om waar te zijn, of de belofte van grappige foto’s of seks gerelateerde foto’s. Alles waar de mens mogelijk in verleid kunnen worden.( “niet op klikken”)
  6. Vermijd websites zonder de URL “http:”. De basis van een betrouwbare website is “https:”
  7. Neem een VPN-aanbieder om je privacy en beveiliging te waarborgen. Het is een eenvoudig middel om al je internetactiviteiten te maskeren.

Wat is VPN

Een VPN-aanbieder levert een versleutelde verbinding van A naar B waardoor het onmogelijk is voor derden erachter te komen wat nu precies je internetactiviteiten zijn. De VPN-aanbieder verbergt je locatie en verandert je IP-adres. Vanaf nu ben je onzichtbaar op het net.

Er zijn vele voordelen van een VPN-service. Het is mogelijk nu geografische blokkades te ontwijken. Je kan dan denken aan het openen van de Netflix USA film catalogus. Normaal gesproken is het onmogelijk hier toegang tot te krijgen omdat je van buiten de VS probeert in te loggen. Een VPN-service kan ook handig zijn op vakantie en je wilt, vanuit het buitenland, Nederlandse tv streamen.

Maar er zijn ook meerdere vakantielanden die censuur toepassen. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk bepaalde media te openen omdat de desbetreffende regering bang is dat dit de bevolking negatief zal beïnvloeden. Waarschijnlijk zal je gelijk aan China denken maar China is natuurlijk niet ons standaard vakantieland. Er zijn regeringen dichterbij huis die lak hebben aan de bevolking en zoveel mogelijk willen controleren. Zie artikel: Censuur landen.

Pauliene is de jongste van ons team. Sinds haar afstuderen aan de Univeristeit van Amsterdam, waar ze rechten studeerde, maakt ze deel uit van ons team. Ze ondersteunt ons part-time door onderzoek te doen. Als een recreatie blogger is ze, net als velen van haar generatie, snel vertrouwd geraakt met de voor- en nadelen van het (voorheen) vrije internet. Met haar artikelen waarschuwt ze ons voor de gevaren die het internet met zich mee brengt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl