Wat kan je allemaal met NAS opslag doen?

NAS opslag is een harde schijf waarop je al je gegevens opslaat en met verschillende apparaten kan uitlezen. Ideaal voor muziek, films en een backup maken.

Het artikel is bijgewerkt op: 24 juni 2022

Network Attached Storage (NAS)

Een Network Attached Storage (NAS) is een behuizing met één of meerdere harde schijven, die je aansluit op een router (netwerk). Vervolgens kan je de harde schijf overal en altijd benaderen om: Data op te slaan (foto’s vanaf bijvoorbeeld je telefoon. Data uit te lezen (films bekijken op je tablet). De NAS opslag is meestal gemakkelijk te bedienen via apps op je smartphone of tablet.

Normaal schrijf ik over VPN diensten echter ik kreeg zoveel vragen binnen over netwerkproducten (zoals routers met VPN mogelijkheden en NAS opslag of NAS HDD).

Toen heb ik besloten hier ook een artikel over te schrijven over een Nas server in het algemeen. Ik heb tenslotte de apparatuur, dus waarom niet! Mocht u dus geïnteresseerd zijn in een  Nas kopen lees dit artikel.

Ik gebruik Synology 1 bay NAS voor de eenvoudige zaken als een VPN, FTR-server en de HD QNAP 2 BAY voor de data-opslag, multimedia en persoonlijk cloud.

NAS opslag

De volgende twee NAS opslag merken zullen we gaan behandelen: QNAS en Synology. Zelf werk ik met deze twee harde schrijven. Deze merken heb ik niet zomaar gekozen. Naar mijn mening geven QNAS en Synologyhet best voor uw geld (prijs kwaliteitverhouding), zijn compatible met al uw randapparatuur en de beste “follow-up” updates.

Met uw NAS opslag kunt u een “cloud” maken zodat u altijd bij uw gegevens kan met elk apparaat waar u ook bent, een VPN kan maken (beveiliging), gebruiken voor torrentelektriciteitbesparen.

NAS harde schrijven bestaan er in allerlei specificaties en merken. We zullen u proberen uit te leggen wat u er allemaal mee kunt doen om het maximale uit deze technologie te halen.

Zo werkt een NAS

NAS opslag maakt gebruik van een processor en werkgeheugen. Het is eigenlijk een aparte computer voor opslag. De processor bepaalt de rekenkracht en de snelheid. De snelheid van een processor wordt aangegeven in megahertz (MHz) of gigahertz (GHz). Het werkgeheugen (RAM) is de opslagplaats. Dit wordt aangegeven in megabyte (MB) of gigabyte (GB).

De snelheid en werkgeheugen van een processor hangt af van het soort netwerk, aantal gebruikers en de taken. De omvang, processor en wekgeheugen bepalen de prijs van de NAS.

Wat kan/doet NAS

Primair gebruik ik NAS opslag als backup server. We kunnen de NAS opslag HD zo instellen dat hij automatisch bepaalde folders zal opslaan.

Het is ook verstandig om twee harddisks te hebben. Uit ervaring weet ik wanneer de PC HD kapot gaat ook doorgaans de HD van de NAS er aan gaat. Een klone van het kopie is daarom geen verkeerd advies.

Het is mogelijk een NAS opslag te kiezen met zelfs meer dan 2 HD of meer.

  • Media Server (DLNA-compatible): bewaar al uw data (films, fotos, muziek) op de NAS HD en u zult met al uw apparaten toegang kunne krijgen tot deze gegevens.
  • Cloud: kent u dropbox of iCould van Apple, dit werkt precies hetzelfde. Het maakt niet uit waar u bent. U kunt uw gegevens overal in.
  • VPN Server: Je kan je NAS opslag zo inrichten net zo als een betaal VPN. Het maakt niet uit waar je de NAS opslag hebt staan (locatie) eenmaal op je netwerk zal je door gebruik van dynamic DNS er altijd op kunnen inloggen. Je zal het IP adres krijgen van deze locatie. Woon je in Spanje maar staat uw NAS opslag in Vinkenveen zal je wanneer je inlogt een NL IP adres krijgen. Je kan dus NPO, RTL xl ect. allemaal volgen.
  • Bestaande VPN dienst: Je zal ook bijvoorbeeld je NAS opslag kunnen aansluiten/aanmelden bij een bestaande betaalde VPN dienst. Bijvoorbeeld: ExpressVPN, CyberGhost
  • Aansluiten printer: de NAS opslag heeft USB poort, mocht u graag uw printer met een kabel willen aansluiten.
  • Bevelings camera: U kunt er IP of USB cameras op aansluiten.
  • Host uw website op NAS: Het maakt niet uit of het gaat om een persoonlijke website of een website  voor het zogn. “deep web”. Wanneer u de domeinnaam en uw dynamic dns heeft ingesteld kunt u het web op gaan. Natuurlijk compatible met PHP en MySQL.
  • Linux: het is mogelijk zelf software te makende u kan laten draaien op uw NAS opslag. The twee NAS opslag HD waar ik mee werk zijn het meest compatible voor de “underground scene”.
  • Mail server: het is mogelijk de NAS opslag als mailhost op te zetten.
  • Download station: Wanneer je moe bent om steeds je computer als download center te gebruiken dan kan een NAS opslag voor uitkomst zorgen. Het is namelijk mogelijk deze taak te laten uitvoeren door de NAS opslag. Zorg wel dat je dit gaat doen via een veilige VPN verbinding. Wanneer alles is gedownload kan je via remote of via DLNA de files bekijken. Het is ook nog eens super spaarzaam een PC gebruik ongeveer 20x meer elektriciteit dan een NAS opslag.

De NAS modellen welke ik zou aanraden

Er zijn verschillende merken NAS op de markt zoals D-Link, CASUSTOR, Synology, QNAP ect.

Ik zal het over de laatste twee merken gaan hebben: Synology & QNAP. De prijs en kwaliteit verhouding is gewoon heel goed te noemen. Firmware wordt door beide merken goed bijgehouden.

Qua prijs kan je het zo gek mogelijk maken met meerder HD en snellere processor en meer RAM.

Ik heb een lijstje gemaakt waar je het goedkoopste deze merken online kan kopen.

QNAP Multimedia with HDMI output

(Om film direct van de NAS af te kunnen spelen)

Ik gebruik een normale NAS met een externe player. Ik had de kans de QNAP TS-251 te testen van een winkel en hier heb ik dan ook mijn volgende verlag over geschreven.

SYNOLOGY NAS

Beide systemen (QNAP en Synology) lijken erg op elkaar. De modellen hebben nagenoeg bijna dezelfde functionaliteit. Er worden modellen op de markt gebracht single-bay(1 schuiflade voor HDD) en 2-bay modellen of meer….. Keuze genoeg als je maar betaald.

De prijs voor beide systemen kan soms net iets anders zijn maar dat hangt af van wanneer het model is gelanceerd lanceert. Voor mij zijn beide systemen gelijk en een goede keus in de aanschaf.

Wanneer u mogelijk geïnteresseerd zou zijn in het aanleggen van beveiliging camera systemen via uw NAS. Is de Synology het meest gekozen merk. Dit omdat het instap model al wel 10 aangesloten cameras kan verwerken.

Conclusie

Een NAS server is er in vele maten/capaciteiten op de markt. De merken die ik heb gekozen behoren tot een van de beste. Zoals u hebt kunnen lezen is hier dan ook onderscheid in van 1 sleuf tot meerdere sleuven, verschillende procesoren ect. Aan alles hangt een prijskaartje.

Ik kan niet in uw portemonnee kijken en misschien is de duurste optie ook niet de beste kijkenden naar uw gebruik. Ik hoop dat ik u wel een zetje in de goede richting hebt gegeven en dat een NAS HDD veel meer kan dan opslaan van gegevens en VPN mogelijkheid.

Ik ben Levi en heb al meer dan 10 jaar ervaring als freelancer in de IT. Al sinds de start van het internet ben ik altijd super geïnteresseerd geweest in alles wat met het internet te maken heeft. Nu schrijf ik over internetbeveiliging omdat onze beveiliging echt slecht is en alles zo op straat ligt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl