Een wachtwoord manager 2022

Opgeslagen beheer wachtwoorden is iets wat je niet al te lichtzinnig moet opnemen. We leven in een tijd waarin je bij ieder online account een ander veilig wachtwoord moet kiezen. Het aantal wachtwoorden dat we nu moeten onthouden, is in de praktijk vrijwel niet mogelijk.

BIJGEWERKT: 16 januari 2022

Wachtwoordmanager

Het zijn er zoveel geworden en een spiekbriefje in de la is onveilig en voldoet zeker niet meer in deze moderne tijd. Gelukkig zijn er handigere methodes om beheer wachtwoorden beheren een makkie te maken. Het veilig opslaan van wachtwoorden is waar dit artikel onder andere over zal gaan.

Opgeslagen beheer wachtwoorden

Je bent gelukkig al op de goede weg want anders was je niet op dit artikel terecht gekomen. Ik zal in dit artikel (wachtwoordmanager) ingaan op verschillende manier waarop je al je opgeslagen wachtwoorden beheren kan.

Maar wat is eigenlijk het gevaar van overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken? Het is een eenvoudige vraag met heel veel mogelijk antwoorden, het grootste gevaar is nog altijd identiteitsfraude. Wanneer het email adres in combinatie met het wachtwoord bekend is bij kwaadwillenden dan heb je echt een groot probleem.

beheer wachtwoorden

Onze info ligt op straat

De hackers zullen nu overal in kunnen zoals:

 • Informatie vinden bij welke websites je je hebt aangemeld via dit specifieke email adres
 • Privéinformatie achterhalen via dit email adres
 • Losgeld vragen om toegang te krijgen tot je email adres wanneer de wachtwoorden zijn veranderd
 • Jouw identiteit aannemen om mensen op te lichten
 • Toegang tot sociaal media-accounts
 • Je online crypto wallets lopen gevaar

Hierboven zijn enkele eenvoudige voorbeelden gegeven van wat er allemaal mis kan gaan wanneer je elke keer hetzelfde wachtwoord gebruikt. Opgeslagen wachtwoorden beheren is daarom zeer belangrijk omdat een specifiek wachtwoord gebruiken zeer onverstandig is. Het werken met een bepaald systeem wachtwoord management zal het gebruik van slechts een wachtwoord terugdringen.

Het is een grote fout wanneer je aanneemt dat het achterhalen van deze gevoelige informatie (email en wachtwoord) moeilijk zal zijn. Je email adres is niet geheim en makkelijk te achterhalen. Het wachtwoord lijkt nu onmogelijk te achterhalen, maar is dat ook zo? Is deze data nooit gelekt op een of ander manier. Ga naar deze website om te kijken of je in gevaar bent. Is jouw email pwned?

Maar voordat we overgaan tot het aanschaffen van wachtwoordmanager software. Ga ik eerst uitleggen hoe we zelf een sterk wachtwoord kunnen maken.

Hoe maak ik een sterk wachtwoord

Voordat we ingaan hoe we het beste onze beheer wachtwoorden kunnen, zullen we eerst moeten weten hoe we zelf sterke wachtwoorden creëren.

Kennen jullie Bill Blurr? Nee? Toch hebben we vaak met Bill te maken wanneer je een wachtwoord moeten creëren. Hoe vaak wordt ons wachtwoord niet ongeldig verklaard. Nu, hier is Bill Blurr verantwoordelijk voor. Hij heeft in 2003 namelijk een aantal basisregels gecreëerd waar we nog steeds mee te maken hebben wanneer we een wachtwoord aanmaken.

 • Het aantal karakters
 • Hoofd en klein letters:HsdK
 • Nummers: 2343
 • Speciale karakters: @$#&

Wanneer we met een superveilig systeem te maken hebben krijgen we bericht dat we maar voor een bepaalde tijd dit wachtwoord kunnen gebruiken.

TIP: gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor al je systemen.

Ondertussen in wachtwoord maak land

De techniek staat niet stil en dus ook niet de manier waarop National Institute of Standards and Technology (NIST), waar Bill Blur voor werkte, nu werkt. Het instituut heeft zijn benadering inmiddels veranderd. In deze laatste ontwikkeling is de lengte van het wachtwoord belangrijk. Verder wordt aanbevolen vier afzonderlijke woorden te gebruiken zoals vpnsecurityprivacyprotection. We kunnen het ons dan makkelijk maken door woorden te kiezen die makkelijk te onthouden zijn. Het schijnt voor computers moeilijker te zijn deze combinaties te kraken.

Er is een wachtwoord manager op de markt en wel eentje die het liefst met eigen password opties komt, dit resulteert in een sterk wachtwoord. Wachtwoordbeheer software kan hierbij uitkomst bieden. Er zijn er verschillende met wachtwoord beheer applicaties maar de meest betrouwbare met bluetooth technologie is de Everykey. Eenvoudig in gebruik en zo superhandig, een sterk wachtwoord maken en hierna het wachtwoord achterhalen in een apparaat.

Wachtwoordmanager

Nu dat je een stel veilige wachtwoorden hebt wil je natuurlijk deze ergens veilig opslaan, maar wachtwoord beheren waar doen we dat? Het zal onmogelijk zijn voor ons, normale burgers, al deze wachtwoorden te onthouden. Maar hoe kunnen we nu onze beheer wachtwoorden. Hieronder tref je de meest gebruikelijke manieren om veilig onze wachtwoorden te beheren.

Ouderwets opschrijven wachtwoorden

Dit advies klinkt misschien raar “terug naar af” maar het is misschien wel de veiligste manier voor het opslaan van je wachtwoorden. Beheer je opgeslagen wachtwoorden in een notitieboekje in de kluisje. Het zal in ieder geval onmogelijk zijn je digitaal te hacken dus op dit vlak hoef je je geen zorgen te maken.

Wanneer we het hebben over tientallen wachtwoorden is deze oplossing niet handig. Het is slechts toepasbaar wanneer we het hebben over enkele wachtwoorden. Behoor je dan ook tot deze groep en zweer je bij alles op papier te bewaren dan zal je rekening moeten houden met de volgde regels:

1.) Maak gebruik van een kluis

2.) Gebruik geen post-it. Dit is te makkelijk zichtbaar en doorgaans plak je deze notities op zichtbare plekken

3.) Het is verstandig op “inlog” en “wachtwoord” niet op te slaan op dezelfde plek

4.) Indien mogelijk probeer het wachtwoord niet op te schrijven maar via een ezelsbruggetje te onthouden

Beheer wachtwoorden door ze op papier te zetten, de voor- en nadelen

 Voordeel:

 • Onmogelijk om via techniek je wachtwoorden te kraken omdat je ze hebt opgeslagen in een fysieke kluis
 • Moeilijk om de wachtwoorden te vinden omdat je ze ergens hebt verstopt

Nadeel:

 • Lastig wanneer je veel wachtwoorden hebt
 • Wanneer je het “briefje” verliest moet je al de wachtwoorden veranderen
 • Derde kunnen makkelijk per ongeluk de informatie te zien krijgen wanneer je met het “briefje” bezig bent.

Spreadsheet Excel gebruiken voor je wachtwoorden

beheer wachtwoorden
Zelf ben ik ooit begonnen met Word en hierna Excel als password manager. Excel was uiteindelijk de beste optie want het werden steeds meer wachtwoorden en met een spreadsheet heb je nu eenmaal een beter overzicht wanneer je een wachtwoord vergeten bent.

Gelukkig zijn ook zogenaamde spreadsheets templats die je verder kunnen helpen bij het creëren van een nog beter overzicht. De volgende stap is het beveiligen van je Excel document met een wachtwoord.

Je zou vervolgens het document ook kunnen opslaan in de “cloud” hierbij kan je denken aan iCoud, Google drive of Dropbox. Het is verstandig om ook hier de documenten te versleutelen voordat je de boel upload.

Tot slotte is het niet verstandig om je “wachtwoord” document dezelfde naam te geven. Hackers hoeven nu niet eens te zoeken naar deze belangrijke documenten.

Beheer wachtwoorden m.b.v. Excel, de voor- en nadelen

 Voordeel:

 • Makkelijk met copy en paste te beheren hierdoor zijn spel fouten ondenkbaar
 • Lastig te vinden voor derde die hiernaar op zoek zijn

Nadeel:

 • Lastig voor je mobiel
 • Derden kunnen makkelijk meekijken
 • De wachtwoorden zitten misschien nog op het “clipboard” het is dus oppassen wanneer je pc is gehackt.

Veilig wachtwoorden beheren met de browser

beheer wachtwoorden
Opgeslagen wachtwoorden beheren met de browser is een functionaliteit die de meeste browsers nu wel hebben. Zeer handige functionaliteit en natuurlijk gratis.

Er zijn ook opties om een plugin te installeren in de browser. Het voordeel hiervan is dat het wachtwoorden beheren een stuk makkelijker zal worden omdat, wanneer je op al je apparaten dezelfde browser gebruikt, je automatisch ingelogd bent in de wachtwoord manager. Het is dan verstandig om je apparaten dan wel te voorzien van een veilig wachtwoord.

Toch is deze manier van wachtwoorden beheren niet de veiligste methode. Deze wachtwoord managers zijn te kraken.

Beheer wachtwoorden m.b.v. browser, de voor- en nadelen

Voordeel:

 • Zeer eenvoudig je hoeft zelf niet te copy en paste
 • Werkt op alle apparaten waar je de browser opzet
 • Goed wachtwoordbeheer systeem

Nadeel:

 • Gevaar van online tracking
 • Wanneer derden op je apparaat zitten kunnen ze makkelijk inloggen
 • Werkt alleen maar met die browser

Wachtwoordmanagermet software

De volgende optie is het beheer wachtwoorden door middel van software. Dit is een van de laatste opties wanneer je het echt allemaal zat bent want deze kost geld. Ja helaas niets is gratis in het leven dus ook niet de beste password manager. Een belangrijke stelregel is dan ook: Wanneer het gratis is ben jij hun product.

beheer wachtwoorden

Beheer wachtwoorden met software

 • Dashlane (betaald)
 • Keeper (betaald)
 • LastPass (gratis en betaald)
 • LogMeOnce (gratis en betaald)
 • Myki (gratis)

De meeste superhandige software om wachtwoordmanager toe te passen en de meeste aanbieders zijn eenvoudig te installeren op meerdere apparaten. Via een plug-in te installeren in je browser (safari, Firefox, Chroom). Je zal altijd wel een wachtwoord nodig hebben om in de applicatie in te loggen.

Opgeslagen wachtwoorden beheren m.b.v. software, de voor- en nadelen

Voordeel:

 • Zeer eenvoudig je hoeft zelf niet te copy en paste
 • Werkt op alle apparaten pc, iOS of Windows
 • Goed wachtwoord beheer systeem

Nadeel:

 • Een magneet voor hackers
 • Wanneer derden op je apparaat zitten kunnen ze makkelijk inloggen. Het is daarom verstandig om altijd de applicatie af te sluiten.

Hardware

We kunnen ook mbv hardware onze wachtwoorden beschermen. Everykey is hier een goed voorbeeld van. Het is een soort van USB lijkende iets wat contact maakt met je computer of telefoon en daarbij BlueTooth technologie gebruikt. Het is echt super handig en een van de top wachtwoord beveiligingshardware van dit moment. Er is ook een niet goed geld terug garantie.

Voor meer informatie of deze nieuwste vorm van beveiliging ga naar het artikel wat ik erover heb geschreven.

beheer wachtwoorden

De conclusie: beheer wachtwoorden

Je beheer wachtwoorden is zeer belangrijk tegenwoordig want het zijn er tegenwoordig niet meer een of twee. Gebruik maken van slechts een wachtwoord is een van de grootste fouten die je kan maken.

Je zal met de tijd mee moeten en dan is opschrijven op een papiertje gewoon te achterhaald en zeker ook niet de veiligste manier meer. Zoals ik heb aangegeven blijven er dan verschillende opties over.

De volgende opties:

 • Wachtwoord beheren m.b.v. browser
 • beheer wachtwoorden m.b.v. software

Iedereen zal een ander voorkeur hebben. Een ding is duidelijk wanneer je veilig wachtwoord wilt beheren en wachtwoord aanmaken. Kan je niet meer aan op papiertjes in kluizen, Excel sheets meer en nog ander van die onzin!

Veiligheid en bescherming is heel belangrijk daarom is een versleutelde verbinding een noodzaak voor ieder huishouden. Er zal een wereld voor je opengaan wanneer je een VPN gebruikt. Je zal bijvoorbeeld de gehele Amerikaanse Netflix database kunnen openen.

Pauliene is de jongste van ons team. Sinds haar afstuderen aan de Univeristeit van Amsterdam, waar ze rechten studeerde, maakt ze deel uit van ons team. Ze ondersteunt ons part-time door onderzoek te doen. Als een recreatie blogger is ze, net als velen van haar generatie, snel vertrouwd geraakt met de voor- en nadelen van het (voorheen) vrije internet. Met haar artikelen waarschuwt ze ons voor de gevaren die het internet met zich mee brengt!

2 Opmerkingen
 1. Fijn dat er mensen zijn die ons helpen in de cyber woestijn sjappo 70 plusser heeft wachtwoord keeper en vpn.

  • Hoi Gregoor,

   We doen ons best om in dit digitale tijdperk het zo makkelijk mogelijk te maken.

   Groetjes,
   Mike

Laat een reactie achter

Privacy en bescherming