Private Internet Access (PIA) VPN review 2023

Private Internet Access (PIA) VPN review 2023
9.2 Totale Score
Private Internet Access (PIA) VPN review 2023
Private Internet Access (PIA) VPN review 2023
 • Activering en verbinding met één muisklik.
 • Geavanceerde functies.
 • Snelle prestaties.
 • Meerdere betalingsopties.
 • Ondersteuning voor meerdere platforms.
 • VPN kill switch

Private Internet Access, ofwel PIA, is een van de populairste VPN’s op de markt. (Gebruikers) privacy, zoals de naam van de VPN al verraadt, wordt bij PIA erg serieus genomen. PIA logt namelijk niks.

Is PIA VPN daadwerkelijk zo betrouwbaar als ze zeggen als het op het beschermen van de anonimiteit en privacy van de gebruiker aankomt? En hoe goed scoort deze VPN op andere gebieden als streaming, torrenting en veiligheid?

Het artikel is bijgewerkt op: 27 januari 2023

De PIA servers dienst

Wij hebben het helemaal voor je uitgezocht. Een kort overzicht van een aantal pluspunten: de gebruiksvriendelijke interface, de robuuste veiligheid, anoniem torrenten en het support van maximaal 10 apparaten tegelijkertijd.

De punten waarop de PIA VPN iets minder scoort zijn de inconsistente snelheden en beperkte toegang tot populaire streamingsites.

Met PIA Private Internet Access heb je toegang tot Netflix US, Netflix UK en andere streamingdiensten uit het Verenigd Koninkrijk, zoals BBC iPlayer. Netflix uit andere landen wil echter helaas niet lukken.

De video van PIA VPN

Streaming – Werkt PIA met Netflix?

private internet access netflix

 Streamingsites pakken VPN’s hard aan. Daarom is er helaas nooit een garantie dat je met een VPN geoblocked content kan streamen.

In onze tests gaf Private Internet Access ons uiteenlopende resultaten. Het lukte ons om de proxy error te ontwijken op alle drie de PIA servers in de Verenigde staten, waardoor we zonder problemen Netlfix US konden streamen.

Hetzelfde gold voor Netflix UK (getest op twee servers), Canada en Australië.

Aan de andere kant hadden we minder geluk met andere serverlocaties zoals Duitsland, Mexico en Japan. Hier wilde het helaas niet lukken.

We slaagden er overigens ook niet in om met Private Internet Access Hulu of Amazon Video te streamen.

Wil je graag wereldwijd content op Netflix of andere streamingsites kijken? Bekijk dan onze top drie ranking. Deze VPN’s zijn snel, veilig en geven je ongelimiteerd data. We zijn ervan overtuigd dat het niet lang gaat duren voordat PIA ook een groter aanbod biedt qua streaming, omdat er grote marktvraag naar is.

Prijs en waar voor je geld

private internet access prijs

Een van de redenen dat Private Internet Access zo’n populaire VPN is vanwege de redelijke prijs. Veel vergelijkbare VPN’s zijn duurder. Als je je VPN vooral wil gebruiken om anoniem en veilig te internetten of te torrenten krijg je bij PIA VPN zeker waar voor je geld. Kies je voor een abonnement dat wat langer loopt, dan profiteer je ook nog eens van hoge korting.

Aan de andere kant zijn er andere VPN’s in dezelfde prijsklasse met voordelen die PIA Private Internet Access niet kan bieden, zoals beter streamingsupport of consistentere snelheden. Het ligt dus maar net aan wat je zoekt.

Private Internet Access heeft helaas geen gratis proefperiode of een beperkte gratis optie, dus de beste manier om deze VPN te proberen is om de goedkoopste maandelijkse prijs te kiezen.

Als de PIA VPN niks voor je blijkt te zijn, kun je binnen 7 dagen je geld terugvragen. 7 dagen is korter dan bij veel andere VPN-services, maar op zich zou je binnen deze tijd prima een keuze kunnen maken of het iets voor je is.

Private Internet Access heeft een groot netwerk met meer dan servers in 84 landen. Grote servernetwerken zijn over het algemeen goed nieuws als het om snelheid gaat. Meer servers betekent natuurlijk minder drukte.

Kortings Coupon “KLIK HIER”

Werkt PIA Private Internet Access op mijn apparaat?

 Private Internet Access heeft een app voor alle grote platformen, waaronder: Windows, macOS, Linux, Android, Android TV, iOS, gaming consoles, smart TVs, and routers

De apps hebben over het algemeen dezelfde functionaliteiten. Alleen de iOS app heeft helaas geen MACE adblocking functie en maakt gebruik van het IPsec protocol in plaats van OpenVPN.

PIA Private Internet Access heeft ook beveiligde browserextensies voor Chrome, Firefox en Opera. Ga je liever zelf aan de slag? Dan biedt PIA diepgaande installatiehandleidingen op hun website. PIA kan ook geïnstalleerd worden op compatibele routers (waaronder DD-WRT, Tomato en pfSense).

Een groot voordeel van Private Internet Access is dat deze VPN tot wel 10 verschillende apparaten tegelijkertijd ondersteunt op één account. Dat is meer dan de meeste andere VPN’s.

Kun je met PIA torrenten?

Private Internet Access laat duidelijk weten dat ze P2P volledig ondersteunen. Torrenting is op alle PIA servers op hun netwerk toegestaan.

PIA’s strenge no-logs policy is fantastisch als het om anoniem torrenten gaat. De VPN heeft ook een automatische kill switch, waardoor je je P2P activiteiten en port forwarding veilig houdt, zelfs als de VPN-verbinding onverwacht uitvalt.

PIA Private Internet Access en beveiliging

 Private Internet Access claimt dat het een geweldige VPN is als het om veiligheid en anonimiteit gaat. De PIA VPN heeft ook extra beveiligingsfeatures.

pia funktionen

Kortings Coupon “KLIK HIER

Ook als je geen gebruik wil maken van de geavanceerde features van deze VPN, zorgt Private Internet Access dat je veilig kunt internetten met IP masking, data encryptie, IPv6 en DNS leak bescherming en een firewall.

Met de standaardinstellingen beschermt de PIA VPN je internetverbinding goed, zonder DNS of IP leaks.

Voor de ervaren gebruiker zijn de geavanceerde beveiligingsfeatures een feestje. Hieronder vallen namelijk onder andere een automatische kill switch, port forwarding en bescherming tegen malware en tracking. Je vindt deze features terug in de app.

Encryptie

Private Internet Access geeft je veel vrijheid om de protocollen en versleutelingsalgoritme aan te passen. Met de standaardinstellingen wordt AES 128-bit encryptie gebruikt.

private internet access

Dit algoritme is hartstikke veilig, maar kan niet tippen aan de nu veelgebruikte AES 256-bit encryptie.

Gelukkig is het niet moeilijk om dit aan te passen, mocht je dit willen. Via de instellingen kun je je encryptie- en handshake algoritme gemakkelijk veranderen. Heb je geen idee wat dit allemaal betekent? Maak je geen zorgen, Private Internet Access legt je op hun website haarfijn uit wat de verschillen zijn tussen elk encryptietype, en welke je het beste kunt kiezen.

PIA’s apps gebruiken standaard een OpenVPN protocol, maar je kunt ook kiezen voor UDP- en TCP-verbindingen. Alleen de iOS app maakt gebruik van IPsec.

Handmatige configuratie wordt ook ondersteund door OpenVPN, L2TP/IPsec, PPTP, en SOCKS5 Proxy.

Houdt Private Internet Access logs bij?

Wij zijn erg onder de indruk van PIA’s no-log policy, waar ze zich ook echt aan houden.

Private Internet Access is gevestigd in de Verenigde Staten, wat betekent dat ze onder de Amerikaanse jurisdictie opereren. Als de regering informatie van PIA Private Internet Access opvraagt houdt dit in dat PIA bij wet verplicht is om relevante data te verstrekken.

Omdat PIA’s hoofdkantoor in de Verenigde Staten is gevestigd, vallen ze ook onder de jurisdictie van de 5/9/14-Eyes Alliance. Iets waar voorstanders van privacy niet blij van worden. Echter maken we er ons met PIA geen zorgen om.

Vaak zijn de privacyovereenkomsten van VPN-providers erg taaie documenten. Die van PIA is daarentegen juist heel duidelijk. Er wordt expliciet vermeld dat Private Internet Access geen verkeer over of gebruik van hun Virtual Private Network (VPN) of Proxy verzamelt of bijhoudt.

Dit heeft Private Internet Access al meerdere keren bewezen. In het licht van een lopend onderzoek eiste de Amerikaanse regering in 2015 en 2017 de log data van PIA op. PIA had beide keren niks om te geven. Hoewel het moeilijk is om te bepalen of een VPN echt geen data logs van hun gebruikers bijhoudt, zijn dit soort gebeurtenissen zeker een goed teken.

Gebruikerservaring

private internet access

De gebruiksvriendelijke interface van PIA’s apps is zeker een van de pluspunten van de deze VPN.
Bij het eerste gebruik hoef je alleen de inloggegevens in te vullen die naar je gemaild zijn bij het afsluiten van je abonnement.

De app is erg makkelijk in gebruik. Een grote knop in het midden van je scherm laat je verbinding maken met je laatst gebruikte PIA server.

private internet access

De eerste keer dat je gebruikmaakt van de app word je automatisch verbonden met de snelste PIA server in de buurt.

Om zelf een van de PIA servers te kiezen hoef je alleen op “huidige locatie” te klikken. Vervolgens kun je kiezen uit een lijst met alle beschikbare PIA servers.

Deze interface is verrassend gebruiksvriendelijk, daar het ook de actuele ping tijden in milliseconden laat zien. Hoe korter de ping tijd, hoe beter.

Zoals je op de foto hierboven kunt zien, worden de snelste PIA servers in het groen weergegeven en de iets langzamere in het geel. Zo kun je makkelijk de snelste server kiezen.

Je kunt ook een lijst met je favoriete servers maken.

Private Internet Access

Kortings Coupon “KLIK HIER

Vanuit het hoofdscherm van de app kun je makkelijk bij de instellingen komen door op de drie bolletjes rechts bovenin je scherm te klikken.

De interface van de instellingenpagina is goed georganiseerd en geeft je veel vrijheid om gemakkelijk dingen aan te passen.

Al met al heeft Private Internet Access een van de meest gebruiksvriendelijke apps van de VPN’s die we getest hebben.
Deze VPN is super geschikt voor beginners, maar biedt ook veel voor ervaren gebruikers.

Conclusie

Hoewel PIA Private Internet Access niet de beste snelheden of klantenservice heeft, is het nog steeds een goede VPN tegen een betaalbare prijs.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare provider die gebruikersprivacy serieus. neemt neemt en daarnaast beveiligingsfeatures, adblocking en anoniem torrenten aanbiedt is Private Internet Access een goede optie. Daarbij is PIA ook erg gebruiksvriendelijk.

Private Internet Access VPN
9.2 Totale Score
Private Internet Access (PIA VPN)

PIA VPN maakt het gemakkelijk om te profiteren van VPN-technologie om privé en veilig online te surfen.

Gebruikersgemak
10
Stabiliteit netwerk
9
Prijs
9
Aantal beschikbare server landen
9
Flexibiliteit gebruik
9
Pluspunten
 • Activering en verbinding met één muisklik.
 • Geavanceerde functies.
 • Snelle prestaties.
 • Meerdere betalingsopties.
 • Ondersteuning voor meerdere platforms.
 • VPN kill switch
Minpunten
 • Geen enkele manier om het te proberen voor de aankoop.
 • Zeer weinig feedback over fouten.
 • Geen manier om specifieke servers te selecteren.

Ik ben Levi en heb al meer dan 10 jaar ervaring als freelancer in de IT. Al sinds de start van het internet ben ik altijd super geïnteresseerd geweest in alles wat met het internet te maken heeft. Nu schrijf ik over internetbeveiliging omdat onze beveiliging echt slecht is en alles zo op straat ligt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl