Wat is 2FA en hoe werkt het in 2024

Wat is 2fa en waarvoor word het gebruikt? Daar kom je in dit artikel achter. We zullen antwoord geven op deze vraag en verder behandelen wat je precies kan met 2fa. Als jij jou online accounts veilig wilt houden in de steeds complexere online wereld dan kunnen wij je aanraden om dit artikel te lezen, zodat je je kan weren tegen het online gevaar.

Download nu!
Probeer naar een manier om veiliger online te kunnen zijn met 1Password

Maak dan gebruik van onze nummer 1 password manager, 1Password. Op een 2 jarig abonnement krijg je nu maar liefst 50% korting. Daarnaast geldt er een 30 dagen niet goed geld terug garantie!

Het artikel is bijgewerkt op: 24 mei 2024

Wat is 2fa?

Als je je afvraagt, wat is 2fa, dan zullen wij dat even uitleggen. 2fa is de afkorting van twee factor authenticatie. Dit is een beveiligingssysteem om de bescherming van jou apparaat te vergroten.

Naast jou gewone wachtwoord wordt er om nog een extra authenticatie gevraagd via een SMS naar jou telefoonnummer, een email naar jou email adres of via een authenticatie app. Lees verder en vergroot je kennis over wat is 2fa code.

Wat is 2fa en waarom is het zo belangrijk?

Waarom 2fa hoor ik je vragen. In de tijd waarin we leven is het beveiligen met alleen een wachtwoord niet meer genoeg. Deze tweede laag met beveiliging maakt het de hackers en online criminelen weer een stuk lastiger om toegang te krijgen tot jou account.

wat is een 2fa code

Wat is twee factor authenticatie factoren?

Nu je antwoord hebt gekregen op de vraag wat is twee factor authenticatie zullen we behandelen wat voor factoren er allemaal zijn. Er zijn verschillende factoren waarmee je authenticatie kan aantonen.

De eerste is een kennis factor dat bestaat uit een persoonlijk identificatie nummer ofwel (PIN) code. De tweede factor is een bezit. Je kan hier bij denken aan een ID kaart, een telefoon, app of iets dergelijks. Daarnaast heb je ook nog een biometrische factoren zoals een vinger print, gezicht scan, etc.

Verder is er ook nog een factor dat zich baseert op locatie. Op deze manier kan je alleen maar inloggen als je op een bepaalde locatie bent, bijvoorbeeld bij jou thuis. Als laatste is er de tijd factor. Dit beperkt je in de tijd waarop je kan inloggen. We hopen op deze manier een goed antwoord te hebben gegeven op de vraag: Wat is twee factor authenticatie?

Wat is een twee factor code en hoe werkt twee factor authenticatie?

Wat is twee factor authenticatie? Als je inlogt met jou account moet je jou gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Dit is de eerste factor van de authenticatie. De tweede factor kan bestaan uit èèn van de volgende opties.

De One-Time Passcode (OTP) token, een speciale authenticator app, zoals die van Google, een SMS bericht dat wordt verzonden naar jou telefoon of een USB of sleutelhanger. Door middel van deze combinatie van de eerste en de tweede authenticatie heb je een sterke beveiliging voor jou account. Daarom is het belangrijk om te weten wat is 2 factor authenticatie.

Ga naar 1Password

Elementen van twee factor authenticatie

Wat is 2 factor authenticatie element? Dit is een vorm van MFA (multiple factor authentication). Het wordt gebruikt iedere keer dat er 2 authenticatie factoren nodig zijn om in te loggen. Wanneer je twee factoren van dezelfde categorie gebruikt wordt dit beschouwd als een SFA (single factor authentication).

Gebruikersnamen en wachtwoorden zijn niet de meest veilige manier om je account te beveiligen. Er zijn veel gevaren van buitenaf die proberen om jou wachtwoord te hacken. Daarom kan het toevoegen van een extra authenticatie factor ervoor zorgen dat het lastiger gemaakt wordt om het account binnen te treden. Daarom is de vraag, wat is een 2fa code, relevant.

wat is twee factor authenticatie

Verschillende twee factor authenticatie producten

Wat is een 2fa code – Er zijn veel verschillende apparaten en diensten die 2fa implementeren. Van radio frequentie identificatie tot apps op je smartphone. Ze kunnen worden verdeeld in twee verschillende categorieën. Tokens die worden gegeven aan de gebruiker wanneer deze persoon inlogt en software dat herkend wanneer de tokens correct worden gebruikt waarna verificatie wordt geaccepteerd.

Wat betekent 2fa is nu duidelijk. Een andere optie waarvan je gebruik kan maken is de Password Manager. Dit is een software die al jou wachtwoorden kan opslaan met een versleutelde encryptie. Ook is het mogelijk om sterke wachtwoorden te genereren met de Password Manager. Het handige is dat je van verschillende websites al jou wachtwoorden kan opslaan zodat je nooit meer een wachtwoord kwijt kan raken.

Hoe 2fa hardware tokens werken

2fa wat is dat – Hardware tokens ondersteunen twee factor authenticatie op verschillende manieren. Een populaire hardware token is YubiKey. Dit is een USB dat openbare sleutel encryptie en authenticatie ondersteund. Het enige wat je hoeft te doen wanneer je ergens inlogt is de USB inpluggen waarna je jou gebruikersnaam en wachtwoord invult. Dan wordt het unieke beveiliging ID getoond en kan je inloggen.

Ga naar 1Password

Twee factor authenticatie voor mobiele apparaten

Wat is two factor authentication – Voor mobiele apparaten zijn er veel verschillende twee factor authenticatie mogelijkheden. Sommige apparaten zijn al zo ver ontwikkeld dat ze vingerafdrukken, stem geluiden en gezichten kunnen herkennen. Ook kan je door middel van GPS jou locatie laten verifiëren als extra factor. Verder kan je een SMS laten sturen met een unieke code naar een vertrouwd telefoonnummer om de login te verifiëren.

wat is 2 factor authenticatie

Wat is een 2fa code – Push notificaties voor 2fa

Wat is een 2fa code is belangrijk om te begrijpen. Het is namelijk ook mogelijk om een notificatie bericht te laten sturen iedere keer als er een authenticatie wordt aangevraagd. Op deze manier weet je direct wanneer er iemand probeert in te loggen via jou account. Dan kan je meteen actie ondernemen en jou wachtwoord veranderen. Lees hieronder verder over het wat is 2 factor authenticatie artikel.

Wat is 2 factor authenticatie en is twee twee factor authenticatie veilig?

Wat is twee factor authenticatie is behandeld in dit artikel, maar is het ook veilig? Het gebruiken van een twee factor authenticatie is zeker veilig. Het is dan wel belangrijk dat je zelf ook een sterk wachtwoord instelt en voorzichtig blijft op het internet.

Cyber criminelen bouwen namelijk websites na die heel erg lijken op de officiële site. Ze kunnen dan live met jou meekijken wanneer jij je wachtwoord en authenticatie code invoert. Waarna ze dit invoeren op de officiële website. Je moet dus altijd voorzichtig blijven op het internet.

Maar een twee factor authenticatie maakt het een stuk lastiger voor online criminelen om toegang te krijgen tot jou account. Daarom is dit wat is twee factor authenticatie artikel zo belangrijk. Zodat meer mensen zich kunnen wapenen tegen hackers en online criminelen. Nu weet je wat is 2 factor authenticatie.

Ga naar 1Password

Conclusie

In dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag wat is 2 factor authenticatie. Dit is een extra beveiliging om het lastiger te maken voor online criminelen om in te loggen in jou account. Dit kan je instellen door het bijvoorbeeld te verbinden met jou email adres of telefoonnummer. Dan krijg je iedere keer dat je inlogt een pincode opgestuurd naar jou e-mailadres of per SMS.

Het is belangrijk om een 2 factor authenticatie te gebruiken omdat het jou online veiligheid enorm verbeterd. Wij hopen dat je na het lezen van dit, wat is een 2fa code, artikel beter nadenkt over jou online privacy en veiligheid. Je kan er tevens voor kiezen om gebruik te maken van een password manager. Dit hulpmiddel kan sterke wachtwoorden voor jou genereren en slaat deze op in een veilig systeem.

Avatar foto

Jeroen heeft zijn bachelorgraad in Informatiebeveiliging behaald aan de Hogeschool van Amsterdam. Met een passie voor het schrijven van artikelen, handleidingen en recensies met betrekking tot VPN's, cybersecurity en alles wat daarmee te maken heeft, is hij een echte cyberbeveiligingsexpert. Zijn visie is om mensen te begeleiden met de tools die ze kunnen gebruiken om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen en hun werkomstandigheden te verbeteren. Jeroen vindt het geweldig om te weten dat zijn werk daadwerkelijk waarde toevoegt aan het leven van mensen en dat hij kan bijdragen aan een veiligere digitale omgeving. Als gepassioneerd expert wil hij anderen helpen om bewuste keuzes te maken en zich bewust te worden van de risico's en kansen in de wereld van cybersecurity. U kunt contact opnemen met Jeroen via e-mail: jeroen@privacyenbescherming.nl.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl