Censuur omzeilen in 2024

Wil je ook graag weten hoe internet censuur omzeilen mogelijk kan worden gemaakt? Lees dan gauw verder. In dit artikel kom je erachter hoe je je vrijheid binnen de digitale wereld kunt vergroten, waar je ook bent.

Mis het niet
ExpressVPN faciliteert internet censuur omzeilen

Als je gaat voor een abonnement van 12 maanden, dan krijg je maar liefst een kwart jaar geheel gratis cadeau. Daarbovenop kun je profiteren van de niet goed, geld terug garantie. Dan kun je maar liefst 30 dagen lang een gratis VPN van de excellente en nummer 1 aanbieder ExpressVPN inzetten. Zo kun je een maand lang genieten van digitale vrijheid: voor iedereen, waar dan ook ter wereld.

Het artikel is bijgewerkt op: 21 juni 2024

Introductie

In dit onderdeel zal een introductie worden gegeven, zodat de definitie kan worden uitgelegd en het belang van censuur omzeilen kan worden toegelicht.

De definitie van censuur

Censuur kan dan ook worden beschreven als elke context waarin de inhoud van wat publiekelijk wordt tentoongesteld, gepubliceerd, uitgezonden of op een andere manier wordt verspreid, wordt gereguleerd. Bij censuur gaat het er dus om dat de verspreiding van informatie wordt gecontroleerd en beperkt. Sites blokkeren is dan ook een concrete uiting van censuur, aangezien informatie niet vrijuit kan worden gedeeld en bekeken.

intrenet censuur omzeilen

Het belang van de vrijheid van meningsuiting en informatie

De aanwezigheid van censuur houdt de vrijheid van meningsuiting en informatie tegen. Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel mensenrecht. Het wordt gezien als de basis voor menselijke waardigheid en keuzevrijheid, en als een hoeksteen voor alle mensenrechten. Zo kan de samenleving zich ontwikkelen en vooruitgang boeken.

Een overzicht van censuur uitdagingen in het digitale tijdperk

Binnen de technologie industrie had Snowden een grote impact nadat was onthuld dat de NSA gebruik maakte van de informatie van sommige Amerikaanse cloud gebaseerde diensten. Zo verloor bijvoorbeeld Google op internationaal vlak zaken vanwege de publieke verontwaardiging over hun rol bij spionage door de NSA.

Ook kan er worden gedacht aan censuur methoden die tijdens de Arabische Lente werden gebruikt, wat ook heeft geleid tot extra aandacht voor technologisch ondersteunde censuur. Het publiek is zich er nu van bewust dat digitale hulpmiddelen vatbaar zijn voor opsporing en onderschepping. Processen van het afluisteren en het verzamelen van informatie houden vaak verband met verwijderen, verplaatsen en beperken van materiaal of spraak (dus censuur). Dit vormt dan ook een bedreiging voor vrijheid.

Het begrijpen van censuur

In dit onderdeel zal dieper worden ingegaan op censuur door onder andere het inzoomen op verschillende soorten censuur.

Verschillende soorten censuur

Er zijn verschillende soorten censuur, namelijk: overheidscensuur, bedrijfscensuur en zelfcensuur.

Overheidscensuur

Allereerst is overheidscensuur censuur die vanuit de overheid is opgelegd. Een concreet voorbeeld hiervan is het blokkeren van sites die bijvoorbeeld tegen de ideologie van het huidige regime ingaan. Verder is het interessant om te weten dat de organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen zich bezighoudt met het in kaart brengen van internet censuur. De opgestelde lijst met landen, worden dan ook de ‘vijanden van het internet’ genoemd door deze organisatie.

Bedrijfscensuur

Bedrijfscensuur is censuur die wordt toegepast door bedrijven. Dit vindt plaats wanneer een woordvoerder, werkgever of zakenpartner bijvoorbeeld de toespraak van een spreker bestraft door te dreigen met financieel verlies, verlies van werkgelegenheid of verlies van toegang tot de markt.

Zelfcensuur

Zelfcensuur is – zoals de benaming al suggereert – het censureren van jezelf. Dit kan worden gedaan uit bijvoorbeeld angst voor de gevoeligheden of voorkeuren van anderen. Mensen kunnen hun mening achterhouden uit angst voor uitsluiting. Gedeelde sociale normen en overtuigingen creëren een gevoel van verbondenheid, maar ze kunnen ook onderdrukking van expressie creëren om erbij te horen.

Motieven achter censuur

In dit onderdeel zal meer uitleg worden gegeven over de motieven achter censuur.

Politieke controle

Politieke controle is een van de redenen achter censuur. Censuur wordt vaak uitgeoefend om controle uit te oefenen over de bevolking en om vrije meningsuiting te voorkomen die tot rebellie zou kunnen leiden.

Sociale stabiliteit

Sociale stabiliteit kan ook een reden zijn om censuur te implementeren, om een mate aan voorspelbaarheid van de samenleving te waarborgen. Het is dan ook om sociale instabiliteit zoals ernstige conflicten, spanningen in de samenleving of polarisatie te vermijden.

Nationale veiligheid beschermen

Nationale veiligheid is het vermogen van een staat om te voorzien in de bescherming en verdediging van zijn burgers. Zo wordt nationale veiligheid als een veel voorkomende rechtvaardiging toegepast voor het verstoren van toegang tot internet, maar het wordt vaak misbruikt om de informatiestroom te beheersen.

Technieken en hulpmiddelen om censuur te omzeilen

Mocht je denken: hoe kan internet censuur omzeilen mogelijk worden gemaakt, lees dan gauw verder.

Virtual Private Networks (VPN’s)

Het gebruiken van een VPN is een geweldige oplossing om een blokkade omzeilen mogelijk te maken. Hoe wordt dit mogelijk gemaakt?

censuur omzeilen

Hoe VPN’s werken

Door je locatie te veranderen (waar censuur is), kun je genieten van internetvrijheid. Via je IP adres is het te zien waar je bent, dus het wijzigen van je IP adres werkt om geblokkeerde websites omzeilen mogelijk te maken. Een VPN zorgt er namelijk voor dat je IP adres, die je locatie laat zien, verborgen raakt. Lees gerust meer over wat een VPN is en hoe dit kan worden toegepast.

Voordelen en beperkingen van VPN’s

Wat betreft de voordelen van een VPN, maskeert het dus allereerst je IP adres, waardoor je van meer online privacy geniet. Het is ook veiliger om met een VPN op het internet te surfen, aangezien je met een verborgen IP adres ook beter beschermd bent tegen bijvoorbeeld hackers. Uiteraard kun je met een VPN, wegens het wijzigen van je digitale locatie, internet censuur omzeilen en genieten van vrijheid op het web.

Wel zijn er ook beperkingen. Zo zijn gratis VPN’s vaak traag, onveilig en kunnen dergelijke malafide aanbieders je gegevens verzamelen. Een gratis VPN aanbieder verkoopt dan ook gevoelige data aan derde partijen. Zelfs je cruciale bankgegevens kunnen worden doorverkocht. Vandaar dat het veiliger is om een betrouwbare aanbieder in te zetten. ExpressVPN is de nummer 1 onder de betrouwbare VPN aanbieders gebleken, waardoor je bij deze aanbieder met een gerust hart terecht kan om een VPN te gebruiken.

Aanbevolen top 5 vpn anbieter:

Best Allround 1 ExpressVPN review 2024
9.8
2 CyberGhost VPN review 2024
9.3
3 Private Internet Access (PIA) VPN review 2024
9.2
4 IPVanish Review 2024
9
5 NordVPN review 2024
8.8

Proxy servers

Ook proxy servers kunnen worden ingezet om geblokkeerde sites bezoeken mogelijk te maken.

sites blokkeren

Definitie en functie

Een proxy server is een router die tussen de gebruikers en het internet zit. Vandaar dat een proxy server helpt te voorkomen dat online aanvallers een privénetwerk binnendringen. Een proxy server wordt ook wel een ’tussenpersoon’ genoemd, want het zit tussen de eindgebruikers en de webpagina’s die ze online bezoeken.

Soorten proxyservers

Er zijn op hoofdzakelijk vlak twee soorten proxy’s: forward proxy’s (ook wel tunnel of gateway) en reverse proxy’s (dit wordt gebruikt om de toegang tot een server te controleren en te beschermen).

Voors en tegens omtrent het gebruik van proxyservers

Enkele voordelen van proxyservers zijn: het voorkomen van cyberaanvallen, verhogen van je privacy en uiteraard internet censuur omzeilen. Ook zijn er nadelen. Het cachegeheugen van een proxyserver kan veel gevoelige gegevens bevatten, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. Hoewel dit niet gevaarlijk lijkt, aangezien proxy’s externe servers kunnen blokkeren om deze informatie te verkrijgen, kan het schadelijk zijn als een persoon die aan de proxy is gekoppeld, onverantwoordelijk omgaat met de opgeslagen informatie. Ook kunnen er problemen optreden als de proxyserver niet compatibel is met je lokale servernetwerk.

Tor netwerk

Ook een Tor netwerk is een optie om realiteit te maken van internet censuur omzeilen.

blokkade omzeilen

Anonimiteit en encryptie in het Tor netwerk

Het Tor netwerk is een veilig, gecodeerd protocol dat de privacy van gegevens en communicatie op internet kan waarborgen. Het systeem gebruikt een reeks gelaagde knooppunten (vandaar de benaming Tor: ‘The Onion Routing‘) om IP adressen, online gegevens en browsegeschiedenis te verbergen. Dat zorgt voor anonimiteit.

Hoe Tor werkt

Tor is een netwerk van virtuele tunnels waarmee je je privacy en veiligheid op internet kunt verhogen. Tor werkt door je internetverkeer via drie willekeurige servers in het Tor netwerk te sturen. Het laatste in het circuit stuurt het verkeer vervolgens naar het openbare internet.

Voordelen en uitdagingen van het gebruik van Tor

Aangezien Tor onder andere je browse activiteiten verbergt en tracking blokkeert, wordt het vaak gebruikt door journalisten en anderen die hun privacy online willen beschermen. Internet censuur omzeilen is dan ook een veelgebruikte reden voor Tor. Echter, een van de uitdagingen is dat bijvoorbeeld bij gebruikers van antivirus- of malwarebescherming, de toegang tot een Tor Browser wordt ontzegt.

Gedecentraliseerde technologieën

In dit onderdeel zal meer uitleg worden gegeven over gedecentraliseerde technologieën.

Blockchain-gebaseerde systemen

Allereerst is een blockchain een soort gedeelde database die verschilt van een typische database door de manier waarop informatie wordt opgeslagen. Blockchains slaan gegevens op in blokken die via cryptografie aan elkaar zijn gekoppeld. Een blockchain is dan ook een gedistribueerde database die wordt gedeeld door de knooppunten van een computernetwerk.

Blockchain-gebaseerde systemen staan ​​vooral bekend om hun cruciale rol in cryptocurrency systemen voor het bijhouden van een veilige en gedecentraliseerde registratie van transacties.

Gedistribueerde opslag- en communicatienetwerken

Wat betreft gedistribueerde opslag- en communicatienetwerken, gaat het om een infrastructuur die gegevens kan splitsen over meerdere fysieke servers, en vaak over meer dan één datacenter. Zo vormt bijvoorbeeld gedistribueerde opslag de basis voor enorm schaalbare cloud opslagsystemen zoals Amazon S3.

Gedistribueerde opslag systemen hebben verschillende voordelen, zoals de schaalbaarheid. De primaire motivatie voor het distribueren van opslag is om meer opslagruimte toe te voegen door meer opslag knooppunten aan het cluster toe te voegen.

Potentie van gedecentraliseerde technologieën om censuur te omzeilen

Het inzetten van gedecentraliseerde diensten voor het delen van bestanden, zorgt ervoor dat internetgebruikers hun vrijheid kunnen behouden. Zo hebben gedecentraliseerde technologieën de potentie om internet censuur omzeilen mogelijk te maken.

Evoluerende strategieën omtrent censuur

Hieronder zullen twee evoluerende strategieën verder worden toegelicht, namelijk DPI en DNS filtering.

Deep packet inspection (DPI)

Deep Packet Inspection (DPI) is een concreet voorbeeld van evoluerende strategieën omtrent censuur, wat verder zal worden toegelicht.

Definitie en doel

Dit betreft een geavanceerde methode voor het onderzoeken en beheren van het netwerkverkeer. DPI kan de inhoud van een bericht onderzoeken en de specifieke toepassing identificeren die het bericht heeft verzonden. Bovendien kunnen filters worden geprogrammeerd om netwerkverkeer op te sporen en om te leiden.

Uitdagingen voor het omzeilen van DPI

Je kunt een zogeheten diepe pakket inspectie helpen voorkomen met een VPN omdat het je internetactiviteit versleutelt. Wanneer je een verbinding tot stand brengt met een VPN, voorkomt dit dat onbevoegde derden je netwerkactiviteit onderzoeken, waardoor je meer online privacy en bescherming krijgt.

DNS filtering

DNS filtering is het proces waarbij het systeem van domeinnamen wordt gebruikt om websites te blokkeren en inhoud eruit te filteren. Dit geeft onder andere bedrijven controle over waartoe hun werknemers toegang hebben door het bedrijf beheerde netwerken.

Hoe DNS filtering werkt

DNS filtering werkt door vast te houden aan een blokkeerlijst van websites die door de beheerder is geconfigureerd. Deze websites zijn gecategoriseerd op basis van een domeinnaam of IP-adres en een DNS-resolver kan weigeren te voldoen aan vragen die worden gesteld door de gebruiker die probeert toegang te krijgen tot een niet-goedgekeurde website.

Tegenmaatregelen tegen DNS filtering

Net als in het geval van het omzeilen van DPI, kun je als tegenmaatregel tegen DNS filtering, een VPN inzetten. Zo kun je dus effectief internet censuur omzeilen. Hoewel censuur in diverse vormen komt, biedt een VPN van een betrouwbare aanbieder als ExpressVPN een sterke oplossing voor verschillende vormen van internet censuur

Juridische en ethische overwegingen

Diverse juridische en ethische overwegingen kunnen in acht worden genomen.

Juridische kaders over de hele wereld

Als het gaat om juridische kaders, verschilt dit per plek. In sommige landen is er bijvoorbeeld meer censuur dan in andere landen.

Ethiek van het omzeilen van censuur

Op ethisch gebied, is het belangrijk om in acht te nemen dat iedereen recht heeft op de vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om te zoeken, te ontvangen en door te geven. Vandaar dat het omzeilen van censuur ook het opkomen voor menselijke rechten faciliteert.

Evenwicht tussen vrijheid van meningsuiting en verantwoord gebruik

Uiteraard is er ook een evenwicht tussen de vrijheid van meningsuiting en verantwoord gebruik. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het voorkomen van haatdragende taal en beledigende taal, met respect voor andere mensenlevens. Vandaar dat sociale media platforms ook over het algemeen genomen hun platforms reguleren met betrekking tot onder andere het voorkomen van haatdragende taal.

Gevalstudies

In dit onderdeel zullen enkele gevalstudies naar voren worden gehaald, als hedendaagse voorbeelden van censuur.

geografische locatie omzeilen

De Grote Firewall van China

De Grote Firewall is een hedendaags voorbeeld van censuur die vanuit de regering wordt geïmplementeerd.

Methoden die door China worden gebruikt om het internet te censureren

De firewall blokkeert hele websites en filtert inhoud op sites die niet volledig zijn geblokkeerd. Wat betreft methoden die worden gebruikt om het internet te censureren, zet China twee manieren in: censuur op micro- en macroniveau.

Censuur op macroniveau wordt vaak de ‘Grote Firewall van China’ genoemd. Dit is wat bepaalde buitenlandse websites ontoegankelijk maakt. Verder wordt ook censuur op microniveau toegepast, wat zich richt op individuele expressie binnen het binnenlandse internet van China. Dit vindt plaats door bijvoorbeeld commentaar te censureren.

Pogingen om censuur in China te omzeilen

Een VPN inzetten is een veilige manier om censuur in China te omzeilen. Uit onderzoek blijkt dat niet alle VPN aanbieders de Grote Firewall kunnen omzeilen om toegang te krijgen tot bepaalde buitenlandse websites in China. Echter, uit onderzoek is gebleken dat ExpressVPN wél consequent in China werkt: zelfs met hoge snelheden en geen problemen met Netflix of andere geblokkeerde sites.

Iran’s internet censuur

Naast China, is Iran ook een hedendaags voorbeeld van internet censuur.

Censuur tactieken gebruikt in Iran

In Iran zijn veel websites geblokkeerd en zijn veel online journalisten en bloggers gevangen gezet. In Iran worden verschillende technieken van internet censuur gebruikt – met name filtering. Gefilterde sites zijn onder andere websites van nieuwsorganisaties, politieke partijen, mensenrechten- en vrouwenorganisaties, persoonlijke blogs en sites die kritisch schrijven over onderwerpen als religie en politiek. Ook het beperken van de verbindingssnelheid is een andere vorm van censuur, waarmee de autoriteiten het downloaden van video content hopen te stoppen.

Technologische vooruitgang om censuur in Iran tegen te gaan

Er zijn diverse activisten die vechten voor internetvrijheid. De technische gemeenschap, zowel binnen als buiten Iran, is een belangrijke rol gaan spelen.

De Arabische lente en sociale media

Ook de Arabische lente is een noemenswaardig voorbeeld.

De rol van sociale media in de opstanden van de Arabische Lente

Immers, sociale media speelden inderdaad een rol in de Arabische opstanden. Online gevormde netwerken waren cruciaal bij het organiseren van een kerngroep van activisten, met name in Egypte.

Censuur uitdagingen waar activisten mee werden geconfronteerd

Het niveau van internetcensuur tijdens de Arabische Lente werd geëscaleerd. Een gebrek aan internetvrijheid was een tactiek die door de autoriteiten werd gebruikt om protesten de kop in te drukken, zodat er controle werd uitgeoefend op wat er op het internet werd gepost en verspreid. Echter bleven activisten zich inzetten om internet censuur omzeilen mogelijk te maken, via manieren als het inzetten van een VPN.

Toekomstige trends en aanbevelingen

Verder is het ook interessant om te kijken wat toekomstige trends en aanbevelingen kunnen zijn.

Opkomende technologieën om censuur te omzeilen

Ook zijn er interessante, opkomende technologieën. Zo hebben onderzoekers bijvoorbeeld een tool genaamd Geneva, afkorting van Genetic Evasion, ontwikkeld. Dit betreft een nieuw kunstmatige intelligentie systeem die automatisch leert om censuur te omzeilen.

Samenwerking tussen technologie bedrijven, activisten en gebruikers

Als het gaat om internet censuur omzeilen, kan er ook worden gedacht aan samenwerkingen tussen technologie bedrijven, activisten en gebruikers. Zo kunnen bijvoorbeeld technologie bedrijven proberen om activisten te faciliteren met een platform waar ze hun mening kunnen uiten en delen.

Het publiek voorlichten over censuur en technieken om te omzeilen

Ook is het belangrijk om mensen voor te lichten over hoe censuur omzeilen mogelijk kan worden gemaakt. Zo hoeven mensen zichzelf niet te onthouden van het lezen, publiceren of verspreiden van informatie of andere content zoals video’s.

Beleidsaanbevelingen ter bevordering van de vrijheid van meningsuiting en informatie

Surveillance programma’s vanuit de overheid moeten voldoen aan de ‘International Principles on the Application of Human Rights to Communication Surveillance‘, wat is overeengekomen door diverse maatschappelijke organisaties, leiders uit de industrie en ontwikkelingen om de rechten van gebruikers te beschermen. De principes stellen dat alle communicatie surveillance strikt legaal, noodzakelijk en proportioneel moet zijn – en dus niet om de vrijheid van meningsuiting en informatie te onderdrukken.

Conclusie

Al met al is internet censuur omzeilen in veel opzichten een belangrijk vraagstuk. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de Grote Firewall van China en internet censuur in Iran. Er zijn verschillende technieken en methoden om ook in de digitale wereld te genieten van de toegang tot en verspreiding van informatie. Zo kun je denken aan Tor, Proxy servers, maar ook zeker VPN’s. Het is belangrijk om censuur te omzeilen, zodat we als individu de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie kunnen ondersteunen.

Mocht je last hebben van censuur, dan kan je geografische locatie omzeilen effectief worden gedaan met een VPN. Wel is het belangrijk om voor een betrouwbare VPN aanbieder te gaan, aangezien gratis VPN’s gevaarlijk kunnen zijn voor je persoonlijke gegevens. ExpressVPN biedt een betrouwbare, snelle en veilige optie om jezelf vrijheid op het web te gunnen en geen last meer te hebben van censuur.

Ga naar ExpressVPN
Exclusieve aanbieding tot het einde van juni 2024

Charlotte

Charlotte, een cyberbeveiligingsexpert met een bachelorgraad in Informatietechnologie van de Technische Universiteit Delft, is een gepassioneerde internetliefhebber en is altijd al gefascineerd geweest door de online wereld. Haar bijzondere voorliefde ligt bij veiligheid en privacy op internet, en ze begrijpt het belang van privacy als het ultieme beschermingsmiddel. Als ervaren beveiligingsexpert blijft Charlotte voortdurend up-to-date op het gebied van beveiliging en bescherming op internet, en ze zet zich in om haar kennis te delen met onze lezers. Ze gelooft dat bewustwording van online bedreigingen en het nemen van de juiste maatregelen essentieel zijn in de digitale wereld van vandaag. U kunt contact opnemen met Charlotte via e-mail: charlotte@privacyenbescherming.nl.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl