Wat is VPN verbinding en hoe gebruik je hem in 2024?

Je hebt vast al vaak gehoord dat je een VPN echt nodig hebt, maar weet je ook wat het is en waarom? Als je wilt weten over VPN, op deze pagina vertellen we je alles over de VPN betekenis!

Probeer het nu!
Probeer de beste VPN voor beginners, ExpressVPN - tot 49% korting

ExpressVPN is een gebruiksvriendelijke service met premium features! Naast hun geld-terug-garantie en speciale actie: 12 maanden + 3 maanden GRATIS


Het artikel is bijgewerkt op: 24 mei 2024

Wat is VPN?

We zullen dit stuk beginnen met de vraag: ‘Waar staat VPN voor?’. Die afkorting staat voor Virtueel Privé Netwerk. Als je de woorden los van elkaar bekijkt, krijg je ook al een beetje een idee van de VPN verbinding betekenis is.

In principe zorgt een VPN voor een veilige verbinding tussen jouw apparaat en het internet. Alles wat je online doet, blijft binnen deze tunnel, waardoor niemand mee kan kijken.

Op deze manier blijf je online anoniem en kun je toegang krijgen tot websites die normaal gezien voor jou verborgen blijven.

In deze VPN uitleg moeten we namelijk ook vermelden dat je met een VPN de mogelijkheid hebt om je internetverkeer door die tunnel om te leiden via een andere locatie. Hierdoor kun je websites bezoeken die normaalgesproken zijn uitgesloten voor mensen die op jouw locatie zijn. 

wat is vpn

Hoe werkt het?

Als je de vraag ”Wat is een VPN verbinding?” goed begrepen hebt, zal je ook ongeveer weten hoe het werkt. Jouw internetverkeer wordt versleuteld en omgeleid via een andere locatie.

In principe merk je daar als gebruiker niks van. Als je onze nummer 1 VPN gebruikt, is je verbinding nog net zo snel als daarvoor.

De data die je verzend, begint natuurlijk bij je eigen apparaat. Via de tunnel wordt alles via de versleutelde verbinding naar de VPN server verzonden. Daar komt de VPN verbinding betekenis vandaan.

Daar wordt je informatie uitgepakt en weer leesbaar gemaakt en vervolgens doorgestuurd naar de website. Voor de reactie vindt hetzelfde proces plaats.

Dit zorgt ervoor dat anderen tussendoor nooit informatie krijgen over wie of waar je bent. Vanaf het begin wordt deze informatie verborgen gehouden.

Ga naar ExpressVPN
Exclusieve aanbieding tot het einde van mei 2024

Waarom heb je een VPN nodig?

 • Er zijn online voldoende mensen die graag met jouw persoonlijke informatie aan de haal zouden gaan. Bedenk je maar eens hoe veel je echt online deelt.
 • Bij internetbankieren zijn al je betaalgegevens beschikbaar en als je daadwerkelijk iets bestelt, is vaak ook je adres te zien. Denk ook aan al je inloggegevens van bijvoorbeeld sociale media.
 • Je wil natuurlijk dat zo min mogelijk mensen toegang tot deze informatie krijgen en daarbij komt een VPN van pas.
 • Een extra leuke bijkomstigheid is dat je met een VPN ook geo-blokkades van websites kunt omzeilen. Content die tot nu toe voor jou verborgen bleef, wordt met een VPN ineens wel toegankelijk. Zo kun je Netflix kijken in andere landen en vanuit het buitenland juist toegang krijgen tot Nederlandse aanbieders zoals NPO, KIJK en Videoland.

Voor meer informatie lees hier meer

vpn uitleg

De beste aanbieders

Om er zeker van te zijn dat je na het lezen van deze pagina niet alleen antwoord hebt op de vraag ”Watis VPN”, maar ook weet wat de beste is, hebben we voor jou een lijst samengesteld.

Wij hebben al deze aanbieders getest en met elkaar vergeleken, zodat jij zeker weet dat je een goede keuze zal maken!

Best Allround 1 ExpressVPN review 2024
9.8
2 CyberGhost VPN review 2024
9.3
3 Private Internet Access (PIA) VPN review 2024
9.2
4 IPVanish Review 2024
9
5 NordVPN review 2024
8.8

De beste VPN uitkiezen

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je je afvraagt ‘Wat is VPN en wanneer is deze goed?’. We hebben deze VPN uitleg daarom uitgebreid met een paar aanwijzingen voor je zoektocht.

Let in de eerste plaats altijd op de plekken waar de servers staan. Vooral als je de VPN wil gebruiken om toegang te krijgen tot content met een geo-blokkade, is het handig als een aanbieder servers op de juiste plekken heeft.

Daarbij is ook de snelheid van de verbinding belangrijk. Als je te weinig snelheid hebt, loop je het risico dat pagina’s niet goed laden.

Het privacybeleid van de dienst is dan ook logischerwijs een van de fundamentele aspecten. Het eerste waar je naar moet kijken is het beleid met betrekking tot het bewaren van logboeken.

Inderdaad, hoewel je verbinding versleuteld is, kan de provider je nog steeds bespioneren. Logs zijn sporen van jouw bezoek aan websites. Dus als je van optimale beveiliging wilt genieten, moet je een VPN kiezen met een no-logs-beleid.

De functies kunnen ook extra voordelen opleveren, zoals:

 • Extra bescherming met de kill-switch, of de DNS-lekbescherming
 • Gegarandeerde streamingtoegang met dedicated servers naar Netflix, Disney+, etc.

Kijk tot slot ook altijd naar de prijs van de VPN en de klantenservice. Het is zeker niet erg om wat meer te betalen, maar daar moet wel tegenover staan dat je de klantenservice 24 uur per dag kunt bereiken voor vragen, opmerkingen en klachten.

Ga naar ExpressVPN
Exclusieve aanbieding tot het einde van mei 2024

Waarom je geen gratis aanbieder moet gebruiken

Als je online op zoek gaat naar de VPN verbinding betekenis, is de kans groot dat je veel gratis aanbieders tegen zal komen.

 • Wij willen je meteen afraden om een gratis aanbieder te gebruiken. In de eerste plaats omdat je het risico loopt dat je gegevens worden onderschept, bewaard of doorverkocht.
 • Gratis aanbieders ook vaak beperkingen. Je hebt niet voldoende servers, bandbreedte en beschikbare data.
ExpressVPN gratis proefperiode

Kun je gebruik maken van ExpressVPN. Wij bieden nu een korting van 49% met daarbij drie gratis maanden. Als je er in de eerste 30 dagen achterkomt dat de VPN toch niks voor jou is, kun je zonder problemen je geld terug krijgen.

De alternatieven

Als je het antwoord op de vraag ‘Wat isVPN?’ je niet bevalt, zijn er ook nog een aantal alternatieven. Voor iedereen die alleen content met een geo-blokkade wil bekijken, is er de mogelijkheid om een Smart DNS te gebruiken.

Alleen je netwerk beveiligen kan weer met een proxyserver, waarbij al je verzoeken worden omgeleid via een computer. Je IP-adres blijft hierbij hetzelfde.

Ook TOR (The Onion Router) zorgt ervoor dat jouw persoonlijke gegevens beter beschermd worden. Hierbij wordt je informatie door verschillende andere computers uit het netwerk verstuurd, waardoor het voor een hacker moeilijk is om alle puzzelstukjes weer bij elkaar te krijgen.

vpn verbinding betekenis

Ga naar ExpressVPN
Exclusieve aanbieding tot het einde van mei 2024

Een VPN installeren op je apparaat

Deze VPN uitleg moet natuurlijk ook worden aangevuld met een aanwijzing voor het installeren van de software. Volg hiervoor ons simpele stappenplan:

 1. Kies een aanbieder uit onze lijst
 2. Sluit een abonnement af
 3. Download de software
 4. Installeer de software
 5. Maak verbinding met een server
 6. Gebruik het internet veilig!

De conclusie

Op deze pagina hebben we je antwoord gegeven op de vraag ”Wat is VPN?” en hopelijk heb je met onze VPN uitleg antwoord gekregen op al je vragen.

Je weet nu dat de VPN betekenis Virtueel Privé Netwerk is en dat je de software kunt gebruiken om al jouw internetverkeer versleuteld te verzenden.

Dit heb je nodig, omdat het je online privacy en veiligheid kan beschermen. Gelukkig kun je een VPN heel gemakkelijk vinden via ons. Wij hebben altijd de beste en meest actuele aanbiedingen.

Als de VPN betekenis voor jou helemaal duidelijk is, willen we je meteen aanraden om altijd ExpressVPN te gebruiken.

Op dit moment bieden wij een enorme korting voor iedereen die dit artikel over de VPN verbinding betekenis heeft gelezen. Probeer het vandaag nog!

Ben je er nog niet helemaal zeker van VPN wat is dat? Laat dan je vraag achter in de comments en dan zullen wij er zo snel mogelijk antwoord op geven!

Pauline tech blogger

Pauliene is de jongste van ons team. Sinds haar afstuderen aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze rechten studeerde, maakt ze deel uit van ons team als cyber security expert. Hoewel ze ook actief is als recreatieblogger, heeft ze snel geleerd over de voor- en nadelen van het (voorheen) vrije internet, net als velen van haar generatie. Met haar artikelen en onderzoek waarschuwt Pauliene ons voor de gevaren die het internet met zich meebrengt en de mogelijke risico's voor online privacy en veiligheid. Haar juridische achtergrond stelt haar in staat om complexe cyber security vraagstukken te analyseren en begrijpelijk te presenteren voor onze lezers. U kunt contact opnemen met Pauliene via e-mail: pauliene@privacyenbescherming.nl.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl