Waarom een VPN gebruiken? Heb ik er een nodig?

Steeds meer mensen gebruiken tegenwoordig een VPN. Omdat ze online met steeds meer bedreigingen en problemen worden geconfronteerd. In dit artikel geef ik je de beste redenen om een VPN te gebruiken. Als je je afvraagt “waarom VPN gebruiken” dan vind je hieronder je antwoord!

Bijgewerkt:  20 mei, 2022

Ga naar ExpressVPN
ExpressVPN - de beste VPN voor Nederland!

Wanneer je op zoek bent naar een veilig en betrouwbare VPN aanbieder

Wat is een VPN verbinding?

Laten we beginnen met de basis. De vraag “Wat is een VPN?” is inmiddels veelvuldig beantwoord. Maar nog één keertje dan: Een VPN verbinding is een versleutelde verbinding.

Om de online beveiliging te verbeteren

De gevaren liggen continu op de loer. Het is de laatste tijd erg zichtbaar dat mensen zich steeds meer bewust worden van de gevaren van buitenaf, met alle gevolgen van dien. De consument komt in beweging tegen hackers en overheden die de wet overtreden op het gebied van privacy. Ook heeft de overheid de plicht ons te beschermen, maar begeven zichzelf op een grijs gebied. Eén van de meest recente ontwikkelingen is natuurlijk de vernieuwde wet van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, oftewel de beruchte sleepnetwet / aftapwet. Hiermee probeert de overheid juist de publieke goedkeuren te krijgen voor wat al jaren gebeurt, en nog jarenlang door zal gaan. Dit triggert ook veel mensen om op onderzoek uit te gaan en te vragen wat is een VPN verbinding eigenlijk? Lees hier meer

Wel gerespecteerde helden zoals de heer Edward Snowden, een ex-werknemer van de NSA, hebben aangetoond hoe de Amerikaanse overheid omgaat met ons recht op privacy. Onder het mom van terreurdaden en het verminderen van criminele activiteiten worden al onze activiteiten op het internet gelogd, en vervolgens wordt er serieuze inbreuk gemaakt op onze privacy. Via de VPN wordt dit allemaal anders, en ik hoop jou ervan te kunnen overtuigen hoe belangrijk dit is.

Om online privacy te verbeteren

Voor mij is internetbeveiliging van uitermate belang voor mijn eigen privacy, anonimiteit maar ook om mijzelf comfortabel te voelen in mijn eigen land. Ik laat niet zomaar over me heen lopen, om vervolgens dankjewel te zeggen tegen de overheid voor het ‘’verbeteren’’ van mijn privacy. Met het gebruik van een goede VPN aanbieder kunnen wij als consument onszelf wel degelijk beschermen tegen de overheid, en andere derden die interesse hebben in onze activiteiten, die inbreuk maken op onze privacy.

Wat kan een virtueel privé netwerk voor jou betekenen? De belangrijkste privacy voordelen bij het gebruik van een VPN connectie zijn dat jouw IP adres en locatie zullen worden afgeschermd. Zoals al eerder vernoemd, krijg jij een nieuw IP adres van de VPN provider wanneer je een verbinding legt. Zo ben jij dus anoniem, en kun je ook nog een geografische blokkades omzeilen die diverse websites gebruiken!

Censuur omzeilen

Een goede VPN aanbieder zal servers over de hele wereld hebben. Van Amerika tot Australië, een IP adres in dit land is te verkrijgen. De variatie van de keuze zal afhankelijk zijn van de VPN provider waarbij jij aangesloten zit. Hierdoor wordt het mogelijk om buitenlandse websites te bezoeken die geografische blokkades proberen te hanteren.

Wat is VPN

VPN en censuur

Dus met een VPN zal het voor jou mogelijk worden om geografische blokkades op te heffen, en deze websites te bezoeken en dus censuur te ontwijken. Programma’s kijken vanuit het buitenland? Geen probleem. Het wordt gigantisch eenvoudig om toegang te krijgen tot de complete Netflix catalogus uit de Verenigde Staten. Wanneer jij geen VPN gebruikt is dit niet mogelijk.

Wanneer jij dan probeert in te loggen om Netflix USA heeft deze streamingdienst direct door dat jij je buiten de Verenigde Staten bevindt en zal het onmogelijk zijn om de website te bezoeken met jouw huidige buitenlandse IP adres. Een goede VPN dienst heeft servers in Amerika ter beschikking gesteld waar jij gebruik van kunt maken. Wanneer je inlogt met een VPN via een Amerikaanse server wordt jouw huidige buitenlandse IP adres beschermt en verborgen. Vanaf dat moment surf jij onder een Amerikaans IP adres.

Geo-beperkingen voor streaming omzeilen

Je voelt hem al aankomen. Dan denkt Netflix USA natuurlijk dat jij gewoon in Amerika bent, en ervaar je geen moeilijkheden om toegang te krijgen tot de website. Geen enkele restricties of beperking komen jouw kant meer op. Het gaat veel verder dan dit. Ook zal je voortaan censuur kunnen ontwijken. Helaas is censuur nog steeds in veel landen de realiteit. In China en Turkije worden normale Sociale Media websites geblokkeerd, zoals Facebook en Twitter. Te erg voor woorden.

Ook minder bekende landen zoals Thailand hanteren diverse maatregelen betreft censuur. Zo krijgt de bevolking van het betrokken land alleen te zien wat het land wil dat ze ziet. In de moderne era waarin bij ons bevinden is dit onbegrijpelijk, maar helaas nog steeds waar. Wat is VPN verbinding? Onmisbaar voor mensen in dergelijke landen.

Pauliene is de jongste van ons team. Sinds haar afstuderen aan de Univeristeit van Amsterdam, waar ze rechten studeerde, maakt ze deel uit van ons team. Ze ondersteunt ons part-time door onderzoek te doen. Als een recreatie blogger is ze, net als velen van haar generatie, snel vertrouwd geraakt met de voor- en nadelen van het (voorheen) vrije internet. Met haar artikelen waarschuwt ze ons voor de gevaren die het internet met zich mee brengt!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl