Waarom een VPN gebruiken? Heb ik er een nodig?

Tegenwoordig heeft iedereen het over het gebruikmaken van een VPN dienst voor verschillende dingen. Heeft u ook wel eens gehoord van een bepaalde VPN dienst, maar weet u niet waarom een VPN verbinding handig kan zijn?  Lees dan in deze blog waarom u een VPN nodig heeft, we leggen het namelijk volledig aan u uit!

Probeer nu
Maak vandaag nog gebruik van ExpressVPN - Tot Wel 49% Korting

Met de diensten van ExpressVPN beschermt u uw online privacy en uw persoonlijke gegevens. Nieuwe klanten die vandaag een abonnement aanschaffen kunnen 30 dagen zonder zorgen de VPN dienst uitproberen met de 30 dagen geld terug garantie. Sluit u een jaarlijks abonnement af? Dan krijgt u 3 maanden gratis en tot wel 49% korting met onze exclusieve promotie code!

Het artikel is bijgewerkt op: 12 april 2024

Waarom een VPN gebruiken?

Heeft u geen idee wanneer VPN gebruiken handig voor u kan zijn? Of wilt u gewoon meer weten over het gebruikmaken van een VPN? Het gebruiken van een VPN zorgt ervoor dat u op verschillende manieren beveiligd wordt wanneer u gebruik maakt van uw computer. Mensen die dagelijks gebruik maken van het internet op hun computer kunnen onnodig risico lopen wanneer ze geen VPN gebruiken. Wilt u graag weten waarom VPN gebruiken handig is voor uw dagelijkse leven? Dan kunt u best even verder lezen.

IP adres verbergen en veranderen

Een van de hoofddoelen van een VPN dienst is de functie om uw IP adres van uw computer te verbergen voor de websites die u graag wilt bezoeken. Zo zal elke website die u bezoekt een logbestand bijhouden van uw IP adres zodat de informatie die u opvraagt naar u toegestuurd kan worden. Aan de hand van uw IP adres kunnen derde partijen uw internet gebruik volledig volgen.

Als mensen uw internet gebruik volledig kunnen volgen, zult u nooit volledig beschermt zijn en lopen uw persoonlijke gegevens ook enorm veel risico. Dit is waarom een VPN verbinding handig is. Wanneer u namelijk met een VPN server verbinding maakt, zal uw IP adres versleuteld worden en zullen de websites enkel het IP adres van de VPN server kunnen volgen. Er zijn echter meerdere mensen verbonden met deze VPN waardoor het dus moeilijk is om u te kunnen volgen!

Nu u weet waarom een VPN verbinding uw IP adres kan aanpassen, is het aan u om dit voor uw eigen computer te doen. Heeft u geen idee hoe u dit moet doen? Dan kunt u best verder lezen in deze blog: Hoe past u uw IP adres aan?

Waarom een VPN

Altijd een veilig netwerk gebruiken

Tegenwoordig kunt u vrijwel overal gebruik maken van gratis netwerken of openbare netwerken. Met deze netwerken zijn er vaak verschillende mensen die tegelijk gebruik maken van dit internet en er dus mee verbonden zijn. Wanneer u echter geen VPN dienst gebruikt, kan ieder apparaat op dat netwerk uw computer vinden en uw internet gebruik volgen. Op deze manier heeft u dus vrijwel geen privacy wanneer u gebruik maakt van een openbaar netwerk.

Dit is waarom VPN gebruiken op openbare netwerken handig voor u kan zijn. Zo zult u namelijk het voordeel hebben dat uw gegevens versleuteld worden en dat uw IP adres niet te vinden zal zijn op het openbaar netwerk. Op deze manier kunt u uw persoonlijke gegevens en uw online privacy beschermen, zelfs op openbare netwerken!

Ontgrendel streaming platformen

Een van de meest populaire redenen waarom een VPN verbinding gebruiken, is om streaming diensten en exclusieve content van over heel de wereld te kunnen ontgrendelen. Sommige streaming diensten zoals Netflix hebben bepaalde content die enkel binnen bepaalde regio’s beschikbaar is. Wanneer u buiten deze toegestane regio zit, zult u geen toegang tot deze content kunnen krijgen. Dit is vooral vervelend wanneer u naar bepaalde sport evenementen probeert te kijken via uw favoriete streaming diensten.

Dit is dan ook meteen de reden waarom een VPN verbinding handig is om te gebruiken. U kunt namelijk zelf kiezen met welke VPN server u verbinding maakt en in welke regio deze server ligt. Wanneer u dan in het buitenland zit, kunt u gebruik maken van een Nederlandse VPN server!

Bescherm uzelf tegen spionage van de overheid

Er zijn verschillende overheden die legaal het internet gebruik van inwoners kunnen volgen, ook zijn er overheden die overeenkomsten hebben met andere landen om op de inwoners van hun eigen land te spioneren en om deze data door te geven aan hun eigen overheid. Zonder VPN dienst zullen uw persoonlijke gegevens volledig bekend zijn en gelinkt zijn aan uw IP adres. Dit is dan ook meteen een reden waarom VPN gebruiken handig kan zijn.

Een VPN dienst zal namelijk uw gegevens versleutelen en uw locatie aanpassen, waardoor overheden uw internet gebruik niet kunnen volgen. Zo zullen uw zoekopdrachten en uw online privacy zo goed mogelijk beschermd worden.

Doe veilig aan torrent downloaden

Downloadt u vaker torrents? Dan kunt u in bepaalde landen een groot risico lopen op het krijgen van een serieuze boete. Aangezien het downloaden van een torrent ook enkel kan gebeuren met een P2P verbinding, zal de persoon die de torrent aanbiedt ook de gegevens tot aan uw computer kunnen volgen. Er zijn verschillende VPN diensten die P2P verbindingen ondersteunen.

Waarom VPN gebruiken handig kan zijn, zo zullen de torrent gegevens namelijk eerst versleuteld worden en via een VPN server verzonden worden naar uw computer. Derde partijen kunnen op deze manier enkel de gegevens tot aan de server volgen, hierna zijn de gegevens op een zeer veilige manier versleuteld en zullen ze enkel op uw computer terug ontgrendeld worden.

Waarom VPN gebruiken

Vermijdt bandbreedte beperkingen

Uw internet service provider bepaalt hoeveel bandbreedte aan internet u binnen uw huis kunt gebruiken. Zo zijn er bepaalde abonnementen waarbij u een maximaal aantal gigabytes kunt downloaden voordat de snelheid beperkt zal worden. Dit kan ervoor zorgen dat u geen snelle verbindingen meer heeft en dat het gebruik maken van het internet ineens zeer vervelend voor u kan zijn.

Denk maar aan het streamen van videos waarbij ineens de kwaliteit van de videos halveert of dat u lang moet wachten voordat u de stream weer kunt kijken. Dit is ook waarom een VPN verbinding handig kan zijn, het is namelijk zo dat de ISP uw gegevens niet zal kunnen volgen waardoor ze ook geen idee hebben over uw internet verbruik. Op deze manier voorkomt u dat u slachtoffer wordt van een bandbreedte beperking.

Bespaar een hoop geld

Wanneer u gebruik maakt van het internet zult u altijd een spoor achterlaten van gegevens. Dit heeft een specifieke naam: een digitale voetafdruk. Hier heeft u 2 varianten van een actieve en een passieve voetafdruk.

De actieve voetafdruk zijn de sporen die u bewust achterlaat. Denk maar aan de foto’s of berichten die u op sociale media plaatst. De passieve voetafdruk is echter een heel stuk minder handig, dit houdt namelijk de gegevens in die door websites en derde partijen worden bijgehouden zonder dat u dit weet.

Derde partijen hebben de mogelijkheid om uw digitale voetafdruk te volgen, waardoor u gevaar loopt op het krijgen van phishing mails of ze krijgen toegang tot betalingsgegevens. Hierdoor kunt u dus enorm veel geld verliezen. Dit is waarom VPN gebruiken voor u zeer handig kan zijn.

Zo zullen uw gegevens versleuteld worden zodat derde partijen deze niet kunnen volgen. Op deze manier beschermt u uw online privacy. Wilt u gebruik maken van een budget vriendelijke VPN dienst? Vindt dan in deze blog de goedkoopste VPN dienst die het beste bij u past!

Ga naar ExpressVPN
Exclusieve aanbieding tot het einde van april 2024

Het kiezen van de beste VPN

Hebben we u kunnen overtuigen waarom een VPN verbinding handig kan zijn? Wilt u nu ook graag gebruik maken van een VPN dienst? Dan is het belangrijk dat u eerst weet hoe u de beste VPN diensten kunt kiezen. Lees snel verder. We geven u namelijk verschillende criteria, die wij ook gebruiken om VPN diensten te beoordelen, waarop u moet letten bij het kiezen van een nieuwe VPN dienst!

Wereldwijde Servers

Een van de meest belangrijke dingen die u kunt hebben bij een VPN dienst, is dat er VPN servers zijn in veel verschillende landen. Zo heeft u namelijk de mogelijkheid om overal in de wereld gebruik te maken van een VPN dienst, maar u kunt ook de content van verschillende landen ontgrendelen als er een VPN server in dat land aanwezig is!

Verbindingssnelheid

Om te kunnen bepalen of een VPN dienst een goede VPN dienst is, zult u ook altijd moeten nagaan of de verbindingssnelheid van het interent achteruit gaat wanneer u verbonden bent met een VPN server binnen uw eigen land. Een goede VPN server zal namelijk een zeer kleine impact hebben op de snelheid van uw internet verbinding.

Waarom een VPN verbinding

Privacy

Een van da hoofdredenen waarom een VPN gebruikt wordt is om uw online privacy en uw persoonlijke gegevens veilig te houden. Voordat u dus een VPN dienst  gaat gebruiken, moet u eerst nagaan of de VPN dienst uw privacy wel echt kan garanderen. Indien dit niet het geval is, is het gebruik maken van deze VPN niet echt handig. De meeste VPN diensten hebben een No-log beleid om dit aan u te kunnen garanderen!

Klantendienst

Wanneer u voor een dienst betaald, zult u uiteindelijk ook gebruik moeten maken van een klantendienst. In verschillende reviews kunt u nagaan of de klantendienst van een bepaalde VPN dienst wel efficiënt werkt of niet!

Prijs

De prijs die u voor een VPN dienst bepaald is ook zeer belangrijk, u wilt namelijk zo voordelig mogelijk gebruik kunnen maken van een dienst. Echter zijn er veel VPN diensten die verschillende extra toepassingen aanbieden en hierdoor een stuk duurder zijn. Daarom kunt u best eerst nagaan welke toepassingen zou willen gebruiken voordat u een VPN abonnement aanschaft.

Ga naar ExpressVPN
Exclusieve aanbieding tot het einde van april 2024

De meest gestelde vragen

Er worden veel vragen gesteld over waarom VPN gebruiken handig kan zijn of waarom een VPN verbinding goed kan zijn op openbare netwerken. We hebben voor u een aantal van deze vragen kunnen beantwoorden.

Wat is een VPN?

De term VPN staat voor “Virtual private network” en zorgt ervoor dat uw internet gegevens via een privé server gaan voordat deze doorgestuurd worden naar het internet. Wanneer u zonder VPN dienst een webpagina bezoekt, zal deze webpagina informatie over uw computer moeten bijhouden. Zo kan de website er namelijk voor zorgen dat de gegevens terug tot bij uw computer komen.

Met een VPN zal er een versleutelde verbinding gemaakt worden tussen uw computer, een VPN server en de website. De VPN zal de gegevens dan bij de website opvragen, hierna versleutelen en erna pas naar uw computer doorsturen. Op deze manier kunnen websites en derde partijen uw internet gebruik niet volgen! Wilt u er meer over weten? Dan kunt u best in deze blog verder lezen: Wat is een VPN verbinding?

Wat zijn de beste VPN’s?

Wanneer u op zoek gaat naar een VPN die u kunt gebruiken, zult u waarschijnlijk veel verschillende opties tegenkomen. Om u te helpen bij de keuze van de beste VPN voor u hebben we verschillende diensten uitgetest en met elkaar vergeleken. We hebben elke VPN op verschillende vlakken kunnen uitproberen. Met de resultaten van deze testen hebben we een interessante blog kunnen schrijven over de beste VPN diensten die u kunt gebruiken. Lees er hier alles over.

Laat ik mijn VPN altijd aanstaan?

Er zijn mensen die zich afvragen of ze hun VPN altijd kunnen laten aanstaan. Het eenvoudig antwoord op deze vraag is: Ja, in principe kunt u de VPN altijd laten aanstaan. Dit helpt namelijk wanneer VPN nodig is voor het beschermen van uw privacy. Op deze manier vergeet u namelijk nooit om de VPN aan te zetten.

Waarom VPN verbinding uitzetten?

Er zijn ook een aantal redenen om de diensten van en VPN uit te zetten. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die van thuis uit werken met computers die binnen een bepaalde regio moeten zitten. Indien u een VPN gebruikt en de locatie van uw IP adres aanpast, kan het zijn dat niet alle functionaliteiten van uw laptop zullen werken.

Waarom een VPN verbinding thuis gebruiken?

Vraagt u zich het volgende af “waarom VPN gebruiken van thuis uit?”, dan is dit het antwoord voor u. Wanneer u zich op uw thuisnetwerk bevindt zal uw Internet service provider en elke website die u bezoekt, uw persoonlijke gegevens en uw internet gebruik kunnen volgen. Ook kunnen derde partijen op deze manier weten of u thuis bent of niet. Dit kan enorm gevaarlijk zijn. Daarom raden we aan om ook van thuis uit de VPN verbinding te gebruiken.

Is een VPN legaal?

In sommige landen is het niet legaal om gebruik te maken van een VPN dienst. Nederland maakt geen deel uit van deze landen. Het is dus volledig legaal om een VPN dienst te gebruiken. Echter is het niet legaal om een VPN dienst te gebruiken om zo aan illegale praktijken deel te nemen!

Wanneer heeft u geen VPN nodig?

Het gebruik maken van een VPN is volledig optioneel. Waarom VPN gebruiken? Het gebruiken van een VPN verbinding is altijd handig om uw persoonlijke gegevens en uw online privacy te kunnen beschermen. Ook voor het ontgrendelen van een streaming dienst is een VPN handig. Dit is dus de reden waarom een VPN verbinding handig voor u kan zijn!

Ga naar ExpressVPN
Exclusieve aanbieding tot het einde van april 2024

Waarom VPN aanschaffen: de conclusie

Waarom VPN diensten zo populair zijn geworden komt door de populariteit in het beschermen van de online privacy. Dit is waarom een VPN verbinding enorm goed werkt voor mensen die graag aan torrenting willen doen.

Veel mensen vragen zich af waarom VPN gebruiken handig voor hen kan zijn, echter is het antwoord op deze vraag heel eenvoudig: U kunt exclusieve content van over heel de wereld ontgrendelen, u kunt uw persoonlijke gegevens met een VPN dienst versleutelen en verbergen en u kunt zonder zorgen op een veilige manier aan torrent downloaden doen!

Heeft u geen idee welke VPN u best kunt gebruiken? Dan raden wij de diensten aan van ExpressVPN! Met deze VPN kunt u er namelijk zeker van zijn dat u beveiligde verbindingen heeft en dat er geen gegevens bijgehouden zullen worden! Wacht niet langer. Maak vandaag nog gebruik van onze exclusieve promotie en krijg tot 3 maanden gratis en tot wel 49% korting!

Pauline tech blogger

Pauliene is de jongste van ons team. Sinds haar afstuderen aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze rechten studeerde, maakt ze deel uit van ons team als cyber security expert. Hoewel ze ook actief is als recreatieblogger, heeft ze snel geleerd over de voor- en nadelen van het (voorheen) vrije internet, net als velen van haar generatie. Met haar artikelen en onderzoek waarschuwt Pauliene ons voor de gevaren die het internet met zich meebrengt en de mogelijke risico's voor online privacy en veiligheid. Haar juridische achtergrond stelt haar in staat om complexe cyber security vraagstukken te analyseren en begrijpelijk te presenteren voor onze lezers. U kunt contact opnemen met Pauliene via e-mail: pauliene@privacyenbescherming.nl.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl