Wat is een proxyserver en wat is de link met VPN aanbieders?

Wat is een proxyserver? Dat is niet altijd even duidelijk, maar het komt nog het dichts bij een VPN. Ze verbergen beide jouw IP adres en daarmee jou online activiteiten. Maar toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Dit artikel zal uitleggen wat beide zijn en daarna zal er verteld worden welke je het beste kan gebruiken.

Ga naar ExpressVPN Gratis Testen
ExpressVPN Gratis Testen - de beste VPN voor Nederland!

Wanneer je op zoek bent naar een veilig en betrouwbare VPN aanbieder

Bijgewerkt:  23 juli, 2021

Wat is een proxyserver?

Een proxyserver instellen kan gebeuren door te verbinden met een lokale router. Deze verbinding zorgt ervoor dat de netwerk efficiëntie verhoogd wordt, het sluit content en websites uit die de gebruiker niet mag bezoeken en daarnaast zorgt het ook voor het verifiëren van gebruikers op het netwerk. Daarom wordt dit vaak gebruikt in hotels of op vliegvelden.

Een proxy server kan ook in de vorm van een externe server voorkomen, meestal op een computer of een router die fungeert als een tussen stap tussen de gebruiker en het internet. Normaal gesproken wordt de data naar de router gestuurd zodat deze informatie opgepikt kan worden. Je kan hierbij denken aan internet providers die willen weten wat jij online uitvoert, maar ook overheden, bedrijven en zelfs hackers. Vooral de laatste wil je het liefst zo ver mogelijk vandaan van blijven omdat dit de meest schadelijke personen zijn. Hackers proberen achter jou persoonlijke en bank gegevens te komen om zo jou te beroven van je geld.

Er zijn alleen wel een aantal problemen waardoor de proxyserver niet helemaal waterdicht is. Daarom wordt het aangeraden om een VPN te gebruiken, omdat deze sneller, veiliger en betrouwbaarder zijn.

De gevaren die je loopt met proxyserver instellen

Wat is een proxyserver? Allereerst is het goed om te weten dat er 3 verschillende type proxies zijn. De eerste is de HTTP proxy, die alleen werkt op web pagina’s op het internet. Het zorgt ervoor dat je online activiteiten omgeleid worden. Dit werkt vooral goed wanneer je op het web surft en om toegang te krijgen tot geografisch geblokkeerde websites.

De tweede is de SOCKS proxy. Deze werkt niet alleen op het internet maar ook voor applicaties. Je kan het bijvoorbeeld installeren om te gamen, om video’s te streamen of voor P2P platformen. Deze proxy server heeft misschien wel meer mogelijkheden, maar het is vaak wel langzamer dan de HTTP proxy.

De laatste is dan de transparante proxy. Deze heeft een ander doel dan de andere twee omdat deze vaak zijn geïnstalleerd door een werkgever of een ouder om in de gaten te houden wat deze persoon allemaal uitvoert op het internet, maar ook om de toegang tot bepaalde websites te blokkeren.

Wat is proxy

Ga naar ExpressVPN Gratis Testen
30 dagen volledige VPN Gratis

Wat is een VPN precies?

We hebben nu antwoord gekregen op de vraag: wat is een proxyserver. Maar wat is een VPN nou precies? Een VPN is eigenlijk een privé server die ervoor zorgt dat je ongestoord op het internet kan surfen zonder dat iemand met je mee kan kijken. Veel mensen weten niet dat vrijwel iedereen jouw online activiteiten zoals de zoek resultaten en zoek geschiedenis kan achterhalen. Dit is zeer eenvoudig als je weet hoe het moet. Daarmee wordt de privacy van velen mensen niet gewaarborgd.

De VPN is hier een simpele oplossing voor aangezien het jouw IP adres verandert en niet meer traceerbaar maakt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld ook toegang krijgen tot geografisch geblokkeerde video’s. Denk hierbij aan Ziggo Go die alleen maar beschikbaar is wanneer je binnen Europa bent. Dit geldt niet wanneer je een VPN gebruikt. Dan kan je vanuit de hele wereld genieten van Nederlandse televisie.

De beste VPN aanbieders

Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de beste VPN providers aanwezig. Dit is gebaseerd op uitvoerige testen die zijn uitgevoerd op meer dan honderd verschillende VPN’s.

Ga naar ExpressVPN Gratis Testen
30 dagen volledige VPN Gratis

Ook na het publiceren van dit artikel zullen wij door blijven gaan met het testen van VPN aanbieders. Als de ranking zou veranderen dan zullen wij dit meteen aanpassen zodat je altijd up to date bent en het niet uitmaakt wanneer je dit artikel leest.

De grote verschillen tussen een proxy server en VPN

Het is nu duidelijk dat je beter een VPN kan gebruiken, omdat deze jou beter beschermd online. Maar wat zijn nou precies de grote verschillen tussen deze twee? Allereerst beschermt een VPN jouw gegevens op alle soorten van internet verkeer terwijl een proxyserver maar 1 browser of app tegelijk beschermt.

Daarnaast is het zo dat de VPN een encryptie toepast die ervoor zorgt dat niemand jouw zoek geschiedenis, online activiteiten, etc kan achterhalen, ook niet de VPN aanbieder zelf. Proxy servers maken hier geen gebruik van en zijn daarom minder veilig. De extra voordelen die dit oplevert zijn bescherming tegen hackers en het voorkomen dat internet service providers jouw gegevens, en activiteiten kunnen bijhouden.

Ga naar ExpressVPN Gratis Testen
ExpressVPN Gratis Testen - de beste VPN voor Nederland!

Wanneer je op zoek bent naar een veilig en betrouwbare VPN aanbieder

Het installeren van een VPN

Een VPN installeren is super simpel en gemakkelijker dan een proxyserver instellen. We zullen hier in een aantal duidelijke stappen uitleggen hoe jij een VPN kan installeren op jouw apparaat. Of dat nou een computer, laptop, tablet of telefoon is, dat maakt allemaal niks uit.

  1. Allereerst moet je een keuze maken voor welke VPN aanbieder je wilt gaan. Het wordt aangeraden om een van de hier eerder in dit artikel aanbevolen VPN providers te kiezen aangezien deze goed werken en betrouwbaar zijn.
  2. Als de keuze voor een VPN gelukt is, is het tijd om naar de “App Store” of “Google Play Store” te gaan om de applicatie te downloaden.
  3. Wanneer de installatie van de app is voltooid is het dan tijd om de applicatie te openen en in te loggen of een nieuw account aan te maken als je dat nog niet had gedaan.
  4. Daarna kan er gekozen worden uit de verschillende aanwezige pakketten aangeboden door de VPN aanbieder. Soms is er de mogelijkheid om eerst een gratis proefperiode van een bepaalde periode te doen, maar nadat deze is afgelopen wordt er een betaalde upgrade vereist. Vrees niet, de prijzen voor de VPN zijn zeer betaalbaar. Helemaal als je kijkt naar wat je er allemaal mee kan en wat het voor je doet.
  5. Dan is het tijd om een server te kiezen waarmee je wilt verbinden en jouw apparaat dan ook daadwerkelijk te verbinden met de VPN. Zorg er wel voor dat je op een WiFi verbinding zit want het werkt niet met mobiele data als 3G, 4G, etc.
  6. Top, er is nu verbinding tussen jouw apparaat en de VPN. Je bent nu klaar om veilig het internet rond te surfen zonder last te hebben van gluurders. Ook kan je nu lekker genieten van geografische geblokkeerde websites en content aangezien je met de VPN toegang krijgt door de blokkade te omzeilen. Dit is volkomen legaal en je hoeft je dus nergens druk om te maken.

Ga naar ExpressVPN Gratis Testen
30 dagen volledige VPN Gratis

FAQ

Is een VPN beter dan een proxy server?

Ja, zoals eerder in dit artikel aangegeven, een VPN beschermd je veel beter op het internet dan een proxyserver. Niet alle proxies zijn ook veilig en ze kunnen jou informatie verzamelen omdat er geen encryptie gebruikt wordt.

Wat is proxy?

We krijgen vaak alsnog de vraag wat is proxy? Daarom zullen we het hier nog een keer kort samenvatten. Een proxy is een server die fungeert als middenweg tussen jou en het internet. Wanneer je een proxy server gebruikt worden jou internet activiteiten omgeleid via de aangevraagde server naar de website. Daarna worden de gegevens terug gestuurd via dezelfde route van de website naar jou. Dit zorgt ervoor dat je beschermd wordt door middel van firewalls en web filters. Daardoor zijn jouw gegevens beschermd tegen hackers en andere gluurders.

Moet ik een proxyserver instellen als ik al een VPN gebruik?

Nee dat hoeft niet. Een VPN heeft alle benodigdheden om jouw veilig op het internet te laten genieten zonder dat iemand met jou mee kan kijken. Een VPN heeft dezelfde functies als een proxy server, maar dan nog met een hoop extra’s. Daarom is een proxyserver instellen overbodig en dus niet nodig. Het is daarnaast ook een stuk makkelijker om een VPN te installeren op jouw apparaat.

Conclusie

Wij hopen een duidelijk antwoord te hebben gegeven op de vraag: wat is een proxyserver. Een VPN en een proxy lijken erg op elkaar omdat ze beide jouw data omleiden naar een privé server en jouw IP adres verbergen. Een VPN is superieur aan een proxy omdat je met deze veel beter beschermd tegen hackers en andere gevaren op het internet. Dus als je geeft om je privacy dan wordt het keer aangeraden om een VPN aan te schaffen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Privacy en bescherming