Hoe je wachtwoorden veilig opslaan in 2024

Wachtwoorden veilig opslaan is iets wat je als prioriteit zou moeten maken. Maar hoe kan je het best paswoorden veilig bewaren? In dit artikel zullen we behandelen hoe en waarom jij jou wachtwoorden zou kunnen opslaan.

Start nu
Beveilig uw wachtwoord met 1Password

1Password is de gemakkelijkste wachtwoordbeheerder om te leren en te gebruiken! Schrijf u nu risicovrij in met hun 30 dagen geld-terug-garantie en ontvang tot 50% KORTING.

Het artikel is bijgewerkt op: 24 mei 2024

Wil je veilig wachtwoorden opslaan zonder groot risico te lopen?

Data lekken komen vaker voor dan je misschien denkt. Jou paswoorden veilig bewaren zou een top prioriteit moeten zijn. Want data lekken kunnen gevoelige informatie zoals bijvoorbeeld gebruikersnamen en wachtwoorden vrijgeven. Daarnaast proberen hackers en online criminelen ook op andere manieren om achter jou gegevens te komen. Bijvoorbeeld door middel van phising, malware, social engineering, etc. Daarom wil je veilig je wachtwoorden bewaren.

Wachtwoorden veilig opslaan

Als ze jou wachtwoord te pakken krijgen kan dit leiden tot het verlies van data, geld en identiteit. Dit wil je dus koste wat het kost voorkomen. Hieronder zullen we behandelen wat je kan doen om te proberen dit te voorkomen en voor het wachtwoorden veilig bewaren.

Wachtwoorden veilig opslaan door middel van een password manager

Aangezien je tegenwoordig overal een account moet maken heb je waarschijnlijk honderden login gegevens op verschillende websites. Daarom is het gebruiken van een password manager de ideale manier om veilig je wachtwoorden bewaren te kunnen. Dit hulpmiddel bewaard namelijk jou inlog gegevens zoals je gebruikersnaam en wachtwoorden.

Er worden automatisch sterke, unieke wachtwoorden voor jou gecreëerd. Op deze manier maak je het hackers bijna onmogelijk om jou te hacken en kan je jou paswoorden veilig bewaren. Deze informatie is versleuteld waardoor niemand toegang heeft tot jou wachtwoorden. Alleen de persoon met het master wachtwoord kan toegang krijgen tot jou password manager. Je kan ook nog dit artikel lezen over password managers die veilig wachtwoorden opslaan.

Gebruik hardware verificatie apparaat voor het veilig wachtwoorden opslaan

Het handige van dit hardware apparaat is dat je wachtwoorden veilig opslaan kan. Daarnaast geeft het ook de mogelijkheid om sterke wachtwoorden te genereren. Wanneer je dit hardware apparaat via Bluetooth gebruikt kan je altijd en overal inloggen op jou computer, telefoon of tablet. Het apparaat werkt met “military grade encryptie” waardoor jou gegevens veilig staan opgeborgen op het apparaatje.

Veilig wachtwoorden opslaan

Goede alternatieven voor het paswoorden veilig bewaren zijn Everykey en Yubikey. Deze aanbieders bieden goede kwaliteit en zijn zeer betrouwbaar. Er zit alleen wel een batterijtje in en het betekent dat je nog een extra apparaat mee moet nemen. Zodat je veilig je wachtwoorden bewaren kan.

Paswoorden veilig bewaren met een web browser password manager

Voor browsers zoals Chrome, Safari, Firefox, Edge, etc zijn er uitstekende veilig bewaren wachtwoorden functies beschikbaar. Het is zelfs mogelijk om een sterk wachtwoord te laten samenstellen door deze password manager.

Het enige waar je goed op moet letten is dat de password manager toegang verschaft door middel van je vinger print of de pincode waarmee je jou telefoon, computer of tablet vergrendelt. Zo kan je dus wachtwoorden veilig opslaan.

paswoorden veilig bewaren

Maar, zorg er voor dat je een sterke pin code hebt en geen vinger print toevoegt van andere mensen. Als je meer informatie wilt over het veilig wachtwoorden opslaan dan zijn hieronder nog een aantal dingen die je kan proberen.

Veilig je wachtwoorden bewaren in Excel

Ook kan je een Excel spreadsheet gebruiken voor wachtwoorden veilig opslaan. Dit kost je geen geld en is misschien wel de handigste manier om jou wachtwoorden netjes te organiseren. Je kan ofwel een eigen bestand creëren of een template downloaden die je kan invullen om veilig je wachtwoorden bewaren te kunnen.

veilig je wachtwoorden bewaren

Vergeet niet om een paswoord toe te voegen aan het Excel bestand om paswoorden veilig bewaren te kunnen. Anders kan alsnog iedereen toe treden tot jou document met al jou wachtwoorden. Het is alleen niet ideaal voor gebruik op mobiele telefoons omdat excel beter werkt op de computer of laptop. Verder loop je risico dat er nog een wachtwoord te achterhalen is uit je clipboard als je copy paste gebruikt.

Veilig wachtwoorden opslaan op papier

Daarnaast is het ook handig om wachtwoorden offline op te schrijven op een papier of in een notitie boekje. Dit lijkt misschien heel ouderwets maar is een heel goede manier voor het veilig wachtwoorden opslaan. Cyber criminelen en hackers kunnen namelijk niet door het beeldscherm heen jou notitie boekje pakken en jou wachtwoorden lezen.

wachtwoorden veilig opslaan

Wel is het handig om dit boekje of papiertje op een veilige plek in je huis te plaatsen. Om zo veilig je wachtwoorden bewaren te kunnen. Ook wordt het niet aangeraden om het mee te nemen als je ergens heen gaat. Verder kan je ook trucjes gebruiken zoals het achterstevoren schrijven van het wachtwoord. Een hint die gelinkt is aan het wachtwoord op te schrijven. Of èèn woord dat voorkomt in het wachtwoord op te schrijven om je aan het wachtwoord te herinneren.

Ga naar 1Password

Extra tips voor het wachtwoorden veilig opslaan

Twee-staps verificatie

Door middel van de twee staps verificatie moet je telkens als je wilt inloggen jezelf identificeren. Dit kan je doen door jou telefoon nummer en email adres op te geven. Ook kan je dit doen via de Google Authenticator app. Wanneer je probeert in te loggen zal je een code via SMS, E-mail of Google Authenticator app ontvangen. Wanneer je deze dan invult kan je succesvol inloggen op jou account en kan je veilig wachtwoorden opslaan.

Lange en complexe wachtwoorden veilig opslaan

Als je lange en complexe wachtwoorden gebruikt is het voor hackers veel lastiger om te raden wat jou wachtwoord is. Vermijd het gebruiken van huisnummers, verjaardagen of familie namen in je wachtwoorden. Hackers kunnen deze informatie namelijk makkelijk online vinden.

Gebruik unieke wachtwoorden op verschillende applicaties

Het is geen goed idee om hetzelfde wachtwoord op meerdere websites te gebruiken. Als hackers achter jou wachtwoord komen op één website kunnen ze meteen toegang krijgen tot meer van jou accounts.

Verander je wachtwoorden regelmatig

Op deze manier kan je de kans dat iemand achter jou wachtwoorden komt verminderen. Als je jou wachtwoord verandert, dan wordt het aangeraden om niet maar één letter of cijfer te veranderen. Wanneer het wachtwoord lijkt op je oude wachtwoord is het alsnog eenvoudig voor een hacker om, aan de hand van het oude wachtwoord, achter jou nieuwe wachtwoord te komen.

  • Check of je een wachtwoord backup nodig hebt

Ook al is het niet altijd even veilig om je wachtwoorden ergens op te schrijven kan het toch handig zijn. Vooral wanneer je veel verschillende wachtwoorden gebruikt. Als je er voor kiest om je wachtwoorden in een boekje op te schrijven zet dan niet op de voorkant “wachtwoorden” of iets dergelijks.

Als iemand zou inbreken in jou huis dan zou het heel makkelijk zijn om dit boekje mee te nemen. Daarom is het ook handig om het boekje ook ergens veilig op te bergen zodat alleen jij weet waar het ligt. Zo kan je de paswoorden veilig bewaren op een alternatieve manier.

veilig wachtwoorden opslaan

Ga naar 1Password

Conclusie – Veilig je wachtwoorden bewaren

Aan de hand van dit artikel hopen we je genoeg opties en tips te hebben gegeven zodat jij veilig wachtwoorden opslaan kan. Want in de digitale wereld van deze tijd zijn er nou eenmaal veel gevaren op de loer. Gebruik daarom een betrouwbare password manager en maak een uniek paswoord voor ieder account dat niet makkelijk is om te raden voor hackers.

En natuurlijk hou je je wachtwoorden altijd privé. Want wachtwoorden veilig opslaan is belangrijk en zou niet over het hoofd moeten worden gezien. Als het te laat is voor veilig je wachtwoorden bewaren zal je spijt hebben.

Charlotte

Charlotte, een cyberbeveiligingsexpert met een bachelorgraad in Informatietechnologie van de Technische Universiteit Delft, is een gepassioneerde internetliefhebber en is altijd al gefascineerd geweest door de online wereld. Haar bijzondere voorliefde ligt bij veiligheid en privacy op internet, en ze begrijpt het belang van privacy als het ultieme beschermingsmiddel. Als ervaren beveiligingsexpert blijft Charlotte voortdurend up-to-date op het gebied van beveiliging en bescherming op internet, en ze zet zich in om haar kennis te delen met onze lezers. Ze gelooft dat bewustwording van online bedreigingen en het nemen van de juiste maatregelen essentieel zijn in de digitale wereld van vandaag. U kunt contact opnemen met Charlotte via e-mail: charlotte@privacyenbescherming.nl.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl