What Is Malware

Wat zijn de soorten malware die er bestaan? Hoe kun je deze vermijden, detecteren of verwijderen? Wij hebben de antwoorden voor jou! In deze blog leggen we alles uit over deze ongewenste software: Hoe het werkt, wat het allemaal kan doen en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze software. Lees dus snel verder!

Probeer Malwarebytes
Bescherm uw computer tegen ongewenste software

Wilt u er zeker van zijn dat uw computer volledig veilig is en dat er geen ongewenste software op staat? Maak dan gebruik van de diensten van Malwarebytes! Deze software helpt u namelijk bij het beschermen van uw computer en bij het verwijderen van eventuele virussen!

Het artikel is bijgewerkt op: 19 september 2023

Wat is Malware precies? Een definitie

malware

Wanneer je opzoekt “Wat betekent malware?” zul je de volgende definitie krijgen: Malicieuze software is eigenlijk een benaming is voor de verschillende soorten software met slechte bedoelingen. Een van de bekendste voorbeelden is een computer virus. Deze software wordt ontwikkeld door mensen met slechte bedoelingen zoals het stelen van uw persoonlijke gegevens of accounts.

Echter is er geen precies antwoord op de vraag “Wat is een malware?”, doordat er veel verschillende soorten zijn die andere dingen doen of veroorzaken. In deze blog gaan we het hebben over de verschillende soorten en de effecten die ze op uw computer kunnen hebben!

De geschiedenis van malware

De term malicieuze software werd pas voor het eerst gebruikt in 1990, maar de software bestond al lang voordat de definitie malware bepaald was. Zo was er in 1971 een “Creeper” virus. Dit virus zorgde voor geen enkele schade, maar het kon zonder toestemming zichzelf tussen mainframes verplaatsen.

Later werd er aan dit virus ook nog een functie toegevoegd dat het zichzelf kon dupliceren en verder kon verspreiden.

Hoewel deze virussen geen enkele schade aanbrachten aan de computers, is het tegenwoordig niet meer hetzelfde. Wanneer je nu de vraag stelt “Wat doet malware” Zul je erachter komen dat het enkel nog gebruikt wordt om gegevens te stelen of om apparatuur te vernietigen.

Wat is Malware: De verschillende soorten

Wil je graag een antwoord hebben op de vraag “Wat is malware precies?” Dan zul je eerst moeten weten welke verschillende soorten er bestaan! We geven je in dit deel dan de blog meer informatie over deze soorten.

Virus

Virussen is een categorie van kwaadaardige software die aan andere bestanden of digitale documenten worden toegevoegd. Deze software blijft vaak inactief totdat je het bestand waar het aan vast zit opent. Hierna zal het zix

Worms

Wat is malware precies of wat zijn Worms precies? Worms zijn een vorm van kwaadaardige software die zich na het installeren vanzelf kunnen kopiëren en verspreiden naar alle apparaten op een bepaald netwerk.

Trojan

Wat is een trojan virus? Een Trojan virus is een software die zich voor zal doen als een behulpzame of handige software om toegang te krijgen tot je gevoelige gegevens, echter wanneer je deze software installeert zal het dan informatie naar de verzender van het virus sturen.

Een Trojan virus heeft niet de mogelijkheid om zichzelf te verspreiden of te dupliceren! Deze soort malicieuze software zal ook vaak een grote impact hebben op de prestaties van uw computer!

Spyware

Spyware is kwaadaardige software die ongemerkt op uw computer kan werken. Wat is een malware precies? Spyware is de vorm van slechte software die informatie terugzendt naar een andere computer. Deze soorten kwaadaardige software wordt vaak gebruikt om wachtwoorden en betaal informatie te kunnen bemachtigen!

Echter wordt deze kwaadaardige software vaak ook gebruikt door overheden om informatie van criminelen te verzamelen!

wat is malware

Adware

Een van de meest vervelende vormen van malicieuze software, die niet echt een invloed heeft op je computer heeft, is Adware! Deze software zal namelijk gegevens over je verzamelen en je internet gebruik volgen zodat er advertenties voor jou gemaakt kunnen worden. Ook zal het mogelijk zijn dat er ongewenste pagina’s zich zullen openen op je computer.

Hoewel het in eerste instantie je computer niet vertraagd, kan dit wel zo zijn als er genoeg Adware op je computer staat!

Ransomware

Ransomware is een vorm van kwaadaardige software dat specifiek gebruikt wordt in Phishing mails. Hierbij zal een persoon een mail uitsturen met een link in. Wanneer de gebruiker dan op deze link klikt zal er een programma gedownload worden waardoor er verschillende gevoelige bestanden van uw computer versleuteld kunnen worden. Je zult dan een bepaald bedrag moeten betalen voordat je weer toegang zult krijgen tot deze gegevens.

Fileless malware

Een van de moeilijkst vormen van kwaadaardige software om te detecteren is Fileless malware. Deze vorm wordt niet echt op je harde schijf geïnstalleerd maar zal werken vanuit het geheugen van de computer. Deze software zal actief blijven zolang de computer aan staat. Wanneer je de computer herstart zal het virus van je computer verdwenen zijn. Dit maakt het zeer moeilijk om te kunnen achterhalen waar deze software vandaan komt!

Scare ware

Een van de meest populaire manieren om mensen op te lichten is door gebruik te maken van score ware. De criminelen zullen de computer infecteren met software die een melding geeft dat er zich virussen op uw computer bevinden. In deze meldingen krijg je dan vaak ook een link naar een “Antivirus Software” die je kunnen helpen.

Hiervoor zul je dan een bepaald bedrag voor moeten betalen, maar je zal de software niet kunnen gebruiken. Echter moet je uiteindelijk gebruik maken van een legitieme antivirus software om dit virus van je computer te krijgen.

Rootkit

Een Rootkit is een soort progamma waardoor criminelen toegang krijgen tot jouw computer en deze kunnen overnemen. Zo zullen ze door al je verschillende bestanden kunnen gaan en andere applicaties kunnen downloaden zonder dat je hier toegang voor geeft.

Cryptojacking

Wat is malware precies voor cryptojacking? Crypto Jacking is een van de meest recente vormen van kwaadwillige software die je op je computer zou kunnen krijgen. Deze software zal op de achtergrond van je computer werken om bitcoin te genereren voor de persoon die de software uitgestuurd heeft.

Op zich richt het programma geen schade aan je computer aan, maar het zal wel een groot gedeelte van je werkgeheugen innemen!

Malvertising

Een van de minst voorkomende soorten is Malvertising. Hierbij betaald een cyber crimineel een advertentie plaats op een legitieme website. Indien je er dan op klikt zul je naar een onbetrouwbare website gestuurd worden of er zal zich een malicieus programma installeren op je computer.

Malware wat is dat? Dit zijn een aantal voorbeelden

Wil je graag een antwoord op de vraag “Wat is malware precies?” of wil je graag enkele concrete voorbeelden hebben van deze soorten software? Dan kun je best even verder lezen, we geven je namelijk verschillende echte voorbeelden.

ILOVEYOU

ILOVEYOU was een worm virus dat zich in 2000 verspreide over veel verschillende computers. In totaal richtte het meer dan 15 miljard dollar aan schade aan! Dit is tot nu toe een van de meest schadelijke worm virussen geweest!

Keylogger Zeus

Een trojan virus dat de verschillende inputs van je toetsenbord kon bijhouden en zich vooral focuste op het doorsturen van betaling gegevens of de informatie die je invult tijdens het online bankieren.

Hoe komt malware op je computer en hoe verspreid het zich?

wat is malware precies

Wil je graag weten wat is malware precies en hoe verspreid het zich naar verschillende computers?

Geen enkel probleem, we geven je namelijk de meest voorkomende manieren waarop deze tegenwoordig verspreid kunnen worden:

  • Onbetrouwbare applicaties
  • Neppe software
  • Phishing emails
  • Sms berichten
  • Bijlagen van emails
  • Advertenties

De meeste van deze manieren hebben echter een gebruiker nodig die deze software zal installeren. Zo zul je op een link moeten klikken of de applicaties moeten downloaden. Wanneer je dit doet, geef je eigenlijk zelf de toestemming aan het virus om zich op jouw computer verder te zetten.

Hoe kun je malware vinden?

Wat is een malware en hoe kun je deze herkennen? Sommige malware zal zeer eenvoudig zijn om te detecteren, echter zijn er ook verschillende soorten die enkel op de achtergrond van je computer zullen werken.

Om deze te kunnen detecteren zul je gebruik moeten maken van een antivirus of een anti malware programma van een betrouwbare dienst!

Enkele kenmerken van malicieuze software op uw computer zijn:

  • Een trage computer hebben
  • Er gaan ongewenste webpagina’s open
  • Meldingen dat uw computer geïnfecteerd is met een link naar een oplossing
  • Pop up advertenties

Indien je meerdere van de bovenstaande symptomen herkend, heb je wellicht last van deze software!

Hoe kan ik malware verwijderen?

Het verwijderen van deze kwaadaardige software is niet altijd evident. Zo kun je het vaak niet zomaar van je computer verwijderen. Echter zijn er tegenwoordig wel verschillende diensten die deze software kunnen detecteren en op een veilige manier van je computer kunnen verwijderen!

In het algemeen gaat u echter als volgt te werk bij het verwijderen van malware:

  1. Scannen van uw computer met een betrouwbare antivirus software.
  2. Zorg ervoor dat de antivirus software up-to-date is.
  3. Laat de software een volledige scan van uw systeem uitvoeren.
  4. Verwijder alle gevonden bedreigingen die door de antivirus software worden aangemerkt.
  5. Herstart uw computer na de verwijdering.
  6. Controleer nogmaals met de antivirus software om er zeker van te zijn dat de malware volledig is verwijderd.
  7. Overweeg het installeren van een anti-malware programma voor aanvullende bescherming.

Let op: probeer nooit zelf malware te verwijderen als u geen ervaring heeft met het bewerken van het besturingssysteem van uw computer, aangezien dit schade kan veroorzaken aan uw systeem.

Zo bescherm je jezelf tegen malware

Malicieuze software komt niet zomaar op je computer en er zijn een aantal dingen die je zou kunnen doen om te voorkomen dat dit ook uiteindelijk zal gebeuren. We hebben enkele voorbeelden van dingen die je kunt doen om je apparaten te beschermen!

  • Houdt alle apparaten up-to-date en zorg ervoor dat alle applicaties de meest recente versie hebben. Criminelen hebben namelijk enkel oudere versies waar ze naar zwakheden kunnen zoeken om deze te gebruiken in de toekomst.
  • Download enkel van betrouwbare en officiële websites en klik nooit op een link!
  • Controleer het email adres indien er een link in de mail staat.
  • Zorg ervoor dat er niet teveel applicaties op je apparaat staan!
  • Sluit een abonnement af voor een betrouwbare anti malware dienst zoals Malwarebytes!

Wanneer je deze stappen gebruikt, zul je minder kans hebben op het verkrijgen van deze software op je computer.

Beste Anti-malware programma’s

Wat is een Malware en hoe bescherm je je ertegen?

Er zijn verschillende legitieme organisaties die anti malware software aanbieden. Deze software zal al uw bestanden van uw computer kunnen controleren op virussen. Ook zal het de kwaadaardige programma’s kunnen detecteren en op een veilige manier kunnen verwijderen.

Wanneer je de vraag “wat is malware precies” via google opzoekt, zul je verschillende aanbiedingen te zien krijgen van anti malware software. We hebben verschillende van deze diensten getest en vergeleken voor u.

Dit zijn onze resultaten in de ranglijst:

De conclusie

Tot slot is malware een schadelijke software die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan individuen, bedrijven en overheidorganisaties. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende vormen van malware, zoals virussen, Trojaanse paarden, ransomware en andere, en proactieve maatregelen te nemen om uw apparaten te beschermen, zoals het gebruik van antivirussoftware en het bijwerken van software. Bovendien kan het beoefenen van goede cybersecuritygewoonten, zoals het oplettend zijn voor verdachte e-mails en het vermijden van het downloaden van inhoud van onbetrouwbare bronnen, ook helpen om malware-infecties te voorkomen.

Ga naar Malwarebytes

Jeroen heeft zijn bachelorgraad in Informatiebeveiliging behaald aan de Hogeschool van Amsterdam. Met een passie voor het schrijven van artikelen, handleidingen en recensies met betrekking tot VPN's, cybersecurity en alles wat daarmee te maken heeft, is hij een echte cyberbeveiligingsexpert. Zijn visie is om mensen te begeleiden met de tools die ze kunnen gebruiken om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen en hun werkomstandigheden te verbeteren. Jeroen vindt het geweldig om te weten dat zijn werk daadwerkelijk waarde toevoegt aan het leven van mensen en dat hij kan bijdragen aan een veiligere digitale omgeving. Als gepassioneerd expert wil hij anderen helpen om bewuste keuzes te maken en zich bewust te worden van de risico's en kansen in de wereld van cybersecurity. U kunt contact opnemen met Jeroen via e-mail: jeroen@privacyenbescherming.nl.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl