U bent mogelijk het slachtoffer geworden van illegale software

Wat is ransomware, wordt in het kort uitgelegd in een uitzending Opgelicht. Het Ransomware virus is zogenaamde  gijzelsoftware. Dit is een groot probleem, omdat je er vrij gemakkelijk in kan trappen wanneer je even niet oplet.

Hier volgt een korte samenvatting omdat het niet vaak genoeg op de gevaren gewezen kan worden.

U bent mogelijk het slachtoffer geworden van illegale software. Bekijk de opgelicht uitzending

In deze opgelicht uitzending zal worden uitgelegd wat is randsomware precies is. Klik op de onderstaande video.

Bijgewerkt:  19 juli, 2024

Wat is ransomware weten helaas vele onder ons

Wat is randsomware wordt duidelijk uitgelegd in het bovenstaande fragment van de uitzending “Opgelicht”. Hier komen enkele slachtoffers aan het woord wiens computer is gegijzeld.

Kijk naar de beste **Betrouwbare VPN aanbieders** op deze website. Ontdek welke keuzes je kunt maken en waarom een VPN belangrijk is voor jouw online privacy. Verdiep je in de verschillende opties en maak een weloverwogen keuze die bij jou past. Bezoek de website voor meer informatie.

Hackers hoven geen nerds meer te zijn

U hoeft tegenwoordig geen wizzkid meer te zijn, omdat er totale ransomware software pakketten te koop zijn op de zwarte markt. Het is voor deze cybercriminelen dus een stuk makkelijker geworden en dat is te merken aan het aantal gijzelingen.

Ransomware is malware. Malware is een term die wordt gebruikt voor computervirussen (o.a. worms, trojan horses, ransomware, spyware, adware, scareware ect.). De software codeert al uw files. Voor normale computer gebruikers zoals u en ik is het echt onmogelijk dit ongedaan te maken. De enige oplossing is betalen.

Hoe wordt u erin geluisd?

Vaak is het al te laat. U krijgt een email die u eigenlijk zonder goed te kijken opent, u klikt gewoon uit interesse op de bijgevoegde file. Dan is het opeens mis. Uw computer is gegijzeld, u krijgt een zwart scherm met tekst waarin staat dat uw computer onbruikbaar is tenzij u een bedrag van enkele honderden euro’s overmaakt. Uw computer is besmet met gijzelingssoftware.

Er totale ransomware software pakken te koop zijn op de zwarte markt. Het is voor deze cybercriminelen dus een stuk makkelijker geworden en dat merk je ook aan het aantal virussen in omloop.

Licht in de duisternis

Er bestaan gelukkig overheidsinstanties en bedrijven zoals Nomoreranson die u proberen te waarschuwen voor de gevaren van vpn ransomeware software. Er zijn gelukkig steeds meer voorbeelden te noemen in het succesvol kraken van deze software. Een van de instanties die het publiek op de hoogte probeert te brengen is “No More Ransom”, tevens is hun missie het kraken van deze criminele software.

No More Ransom” is een initiatief van het cyberteam van de Nederlandse politie en twee internet beveiligings bedrijven (Kaspesky lab en Intel security). Hun missie is het kraken van deze ransomware zodat de slachtoffers geen losgeld hoeven te betalen.

Kijk naar de beste **Betrouwbare VPN aanbieders** op deze website. Ontdek welke keuzes je kunt maken en waarom een VPN belangrijk is voor jouw online privacy. Verdiep je in de verschillende opties en maak een weloverwogen keuze die bij jou past. Bezoek de website voor meer informatie.

Tips en truc

Voorkomen is echter beter dan genezen. Daarom hebben we een lijstje gemaakt hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze internet criminelen.

  • Back up, back up en back up. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Mocht u slachtoffer worden en heeft u een back up van uw gegevens, dan kunt u gewoon uw harde schijf formatteren en de gegevens er weer op zetten
  • Gebruik een goede virus scan
  • Wanneer er een software update beschikbaar komt raden wij u aan dit gelijk te doen. Het is heel simpel maar wanneer u up-to-date blijft zullen de criminelen hier ook hun software op aan moeten passen.
  • Open nooit documenten die zijn bijgevoegd van personen of instanties die u niet kent. U moet altijd op uw hoede blijven: soms zijn accounts van uw vrienden en instanties ook gehackt. Bekijk daarom de email zeer nauwkeurig en begin met de afzender (het email adres). Vaak kunt u hier al aan zien dat er iets niet klopt.
  • Onderzoek de extensie en naam van bijgevoegde file. Is dit bijvoorbeeld “dit_moet_je_zien. Exe ( .exe, .vbs of.scr)” dan moet u oppassen.
  • Wanneer u merkt dat u iets heeft geopend waar u spijt van heeft, raden wij u aan gelijk de WiFi verbinding te sluiten. Hierdoor wordt verspreiding van het virus een halt toe geroepen.

Betaal nooit!!

Wij adviseren om nooit toe te gegeven en dit losgeld nooit te betalen. Je hebt geen idee of je gaat werkelijk de controle over je computer weer terug krijgt. Volg daarom het bovenstaande advies goed op en de kans zal klein zijn dat jij later ook de lul zal zijn!!!

Ransomware is een van de gevaren die op de loer liggen wanneer we aangesloten zijn op het internet. Het wordt tijd dat we realiseren dat we ons moeten beschermen op allerlei vlakken.

Wist u bijvoorbeeld dat uw internet service provider (ISP) gewoon over uw schouder meekijkt en dat u kwetsbaar bent bij gratis WiFi verbindingen? Hackers kunnen uw telefoon gegevens stelen.

De VPN provider beschermt u tegen pottenkijkers

De VPN software is beveiligingssoftware en wordt ook wel “end 2 end protection” genoemd. Dit betekend dat uw communicatie van begin tot het einde wordt versleuteld. Het is bijna onmogelijk deze encryptie te ontcijferen en hierdoor neemt de populariteit van een VPN provider toe.

Veel mensen zeggen dat ze niets te verbergen hebben en ook ik behoor tot deze grote groep. Toch is het niet de bedoeling dat iedereen zomaar kan meekijken met wat u of ik allemaal aan het doen zijn op het internet. We hebben nu eenmaal recht op privacy en het is gewoon geen prettig idee dat mensen meekijken, toch?

Het blijft niet alleen bij kijken maar onze gegevens worden opgeslagen en mogelijk doorverkocht aan criminelen. De kans dat u uiteindelijk slachtoffer wordt van deze cybercriminelen is best wel groot wanneer u niet de juiste maatregelen treft om dit tegen te gaan. Een VPN provider is een van de maatregelen die u kunt nemen om uw dataverkeer te beschermen.

Een VPN in uw dagelijkse leven

Zoals ik u eerder al vertelde beschermt een VPN uw datastroom door deze versleuteld te versturen. Een van de voordelen van versleuteling is dat uw IP-adres ook verandert en u bent niet meer traceerbaar en hierdoor anoniem op het internet.

Met een VPN provider bepaalt u zelf uw locatie. Dit kan doordat de VPN provider u tal van locaties aanbiedt waarin u eenvoudig kan inloggen. U kunt dus voortaan net doen alsof u fysiek op deze locatie bent. Dit noemt men het ontwijken van geografische blokkades.

Klanten buitenland blokken

Marktplaats en Ebay belemmeren bijvoorbeeld verkopers die goederen aanbieden en die vanuit het buitenland inloggen. Deze bedrijven zijn bang dat ze met personen werken die dubieuze handel drijven. Het is dus eenvoudig deze blokkade te ontwijken met een VPN provider.

Wanneer u veel films downloadt of streamt gebruikt u de bandbreedte van uw Internet Service Provider (ISP). Deze provider kan precies zien wat u aan het doen bent en wanneer ze denken dat u illegaal bezig bent kunnen ze uw bandbreedte verkleinen. ……..Dit betekent dat uw internetverbinding langzaam zal worden, wat natuurlijk heel vervelend is………

Niet alleen beschermt een VPN ransomware uw vaste verbinding maar ook uw data stroom wanneer u bijvoorbeeld op pad bent op GRATIS Wifi punten in het cafe of op het terras. De VPN provider is doorgaans eenvoudig te installeren op uw tablet of uw mobiele telefoon.

Enkele goed gekeurde VPN ransomware

Pauline tech blogger

Pauliene is de jongste van ons team. Sinds haar afstuderen aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze rechten studeerde, maakt ze deel uit van ons team als cyber security expert. Hoewel ze ook actief is als recreatieblogger, heeft ze snel geleerd over de voor- en nadelen van het (voorheen) vrije internet, net als velen van haar generatie. Met haar artikelen en onderzoek waarschuwt Pauliene ons voor de gevaren die het internet met zich meebrengt en de mogelijke risico's voor online privacy en veiligheid. Haar juridische achtergrond stelt haar in staat om complexe cyber security vraagstukken te analyseren en begrijpelijk te presenteren voor onze lezers. U kunt contact opnemen met Pauliene via e-mail: pauliene@privacyenbescherming.nl.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

PrivacyEnBescherming.nl