Blog

Wat is VPN en waarom zou iedereen er eentje moeten gebruiken

Versleutelde verbinding

Wat is VPN? Dit is een belangrijke vraag. Het doel van deze website is om je dit zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Dit verslag heet dan ook “Wat is VPN“. Ik hoop je hierna te helpen een keus te maken welke versleutelde VPN verbinding het beste bij jouw past. Om tot deze keus te komen zal ik eerst uit moet leggen wat een versleutelde verbinding is. Aan de hand van dit artikel “Wat is VPN” zal je al een heel eind op weg geholpen zijn. Niets is namelijk moeilijk wanneer je het weet!!

Wat is VPN verbinding? Heb ik er een nodig?

Wat is VPN wordt door Wikipedia als volgt uitgelegd: Een Virtueel Particulier Netwerk of Virtueel Privénetwerk (EngelsVirtual Private Network, VPN) is een goedkope manier om een Wide Area Network (WAN) uit te bouwen met behoud van vertrouwelijkheid over een bestaande verbinding.

TOP VPN PROVIDERS

De theorie

Een netwerk dat door een ander netwerk (gewoonlijk het internet) getunneld wordt. Hierdoor wordt de theoretische topologie vereenvoudigd, de praktische routering daarentegen zal complexer worden afhankelijk van het onderliggende netwerk. Een VPN tracht de voordelen van het onderliggende netwerk te gebruiken en de nadelen ervan te compenseren.

De primaire problemen met het datatransport over een onderliggend netwerk zijn de veiligheid en de betrouwbaarheid. Door encryptie en controlemaatregelen kan een goed uitgewerkt versleutelde verbinding integriteitautorisatie en authenticiteit van data verzorgen.

Wat is een VPN verbinding kan natuurlijk ook in eenvoudige taal worden uitgelegd. En wat is VPN service dan? Dit is een verbinding tussen A en B en deze wordt versleuteld.

De data zal gaan via een privé verbinding waarvoor een abonnement afgesloten dient te worden. Wat is VPN, is dus helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. In het plaatje hieronder “wat is een VPN verbinding”  is een duidelijk te zien welk wat er precies gebeurt.

Wat is een versleutelde verbinding

– wat is een VPN is te zien in het bovenstaande plaatje – 

Wat is VPN service

De oorsprong van het VPN gebruik ligt in het bedrijfsleven. Door de technologische ontwikkelingen werd het mogelijk om vanuit buiten de normale werkplek, bijvoorbeeld vanuit thuis of onderweg, in te loggen op de bedrijfsservers. Juist deze communicatie is gevaarlijk omdat derden zonder dat je er erg in hebt kunnen inbreken op de verbinding en gevoelige data stelen.

De versleutelde verbinding is door de beschermde functie enorm populair geworden en wordt niet alleen maar gebruikt in het bedrijfsleven. Steeds meer normale mensen zoals jij en ik gaan over tot het VPN gebruik, omdat we ons langzaamaan gaan beseffen dat onze privacy in het geding aan het komen is.

Wat betekent VPN

Zoals ik hierboven al aangaf realiseert het grote publiek steeds meer dat ze zich moeten beschermen tegen de gevaren van buitenaf. Niet alleen liggen hackers op de loer maar ook overheden zijn bezig met het overtreden van privacy wetten of manoeuvreren zich in een grijs gebied. Met de de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de sleepnetwet (sleepnet of aftapwet) genoemd proberen de politici juist goedkeuring te krijgen voor wat al dagelijks gebeurt.

Klokkenluiders zoals Edward Snowden, ex werknemer NSA, zijn duidelijke voorbeelden van hoe de Amerikaanse overheid omgaat met ons privacy recht. Onder het mom van terrorisme en het terug dringen van criminaliteit worden o.a. al onze internetbewegingen gelogd en hierdoor inbreuk gemaakt op onze privacy. Wat is een VPN service is dus een zeer belangrijke vraag.

Wat betekent VPN in mijn leven? Ten eerste laten we een ding duidelijk maken. Ik laat mij niet zomaar als een mak schaap naar het slachtblok brengen. Met het gebruik van een VPN-provider kunnen wij ons wel degelijk, tot op zekere hoogte, wapenen tegen “BIG Brother” en alle anderen die inbreuk willen maken op onze privacy. De vraag wat betekent VPN in mijn leven heb ik dan al wel beantwoord. Een belangrijkere vraag is wat betekent VPN in jouw leven?

De belangrijkste privacy voordelen van een VPN-verbinding zijn dat het IP-adres en locatie zullen worden afgeschermd. Bij het inloggen in de VPN-provider zal je automatisch worden voorzien van een nieuw IP-adres.

VPN en censuur

Er zijn dan tal van opties van een Amerikaanse IP-adres tot een Australisch IP-adres. De keuze zal afhankelijk zijn van de gekozen VPN-aanbieder. Hierdoor wordt het mogelijk buitenlandse website die gebruik maken van geografische blokkade te deblokkeren.

Wat is VPN

VPN en censuur

Met een VPN zal het nu mogelijk zijn geografisch geblokkeerde websites te openen en censuur te ontwijken. Hoe werkt dit precies is eigenlijk, dat is redelijk makkelijk. Als voorbeeld zal ik het openen van de Netflix USA-catalogus gebruiken.

Wanneer je je buiten de VS bevindt zal het onmogelijk zijn deze Netflix catalogus te openen omdat je IP-adres je verraadt als zijnde buiten Amerika. Een VPN-provider heeft beschikking over servers in Amerika waar je toegang tot krijgt. Wanneer je nu inlogt met een VPN via een Amerikaanse server, zal je huidige IP-adres worden verborgen. Je zult een nieuw Amerikaanse IP-adres krijgen en zal vanaf nu zonder enige restricties de USA Netflix catalogus kunnen openen.

Het gaat verder dan dit. Je zal voortaan ook censuur kunnen ontwijken. In sommige landen, bijvoorbeeld China en Turkije, worden voor ons normale websites zoals Twitter en Facebook geblokkeerd, maar ook minder bekende censuurlanden zoals Thailand hebben ze er een handje van bepaalde informatie te blokkeren voor de bevolking. Censuur is niet meer van deze tijd, helaas nog altijd realiteit.

Wat is VPN en wat zijn VPN-protocols?

Er worden ter bescherming en beveiliging van onze privacy diverse protocollen gebruikt. Dit zijn de meest gebruikte:

  • PPTP: een van de eerste (ontstaan zo rond Windows 95)
  • L2TP/IPsec: een van de meest gebruikte en zeer geliefd door de hoge veiligheidsgraad
  • OpenVPN SSL: flexibel in gebruik hierdoor toepasbaar op verscheiden vlakken

Verschillende proxy

VPN providers

De VPN aanbieders markt is een groeiende markt wat blijkt uit de tientallen VPN aanbieders die er zijn en nog steeds bij komen. Zoals ik al eerder aangaf heeft dit te maken met klokkenluiders als Edward Snowden die het grote publiek erop wijzen dat de privacy rechten met voeten worden getreden.

Maar pas op: niet elke VPN-provider zal aansluiten bij je behoefte. Deze behoefte kan variëren van het streamen van Netflix USA, online gamen tot aan filesharing (P2P en torrent). Dit alles onder de mantel van privacy en bescherming op het internet.

De prijs van een versleutelde verbinding

De prijs is doorgaans ook een belangrijke factor. Ik kijken altijd naar de functies van de VPN om de prijs te verantwoorden. Vaak is goedkoop duurkoop en gratis nooit gratis. Er zijn wel degelijk gratis VPN-aanbieders op de markt. Deze zou ik koste wat kost proberen te vermijden. Helemaal omdat gratis vaak niet de behoefte dekt, kortom omdat het vaak gewoon niet werkt. Zonde van je tijd!!

Er is misschien nog wel een belangrijke reden om geen gratis VPN te gebruiken. Het businessmodel van deze bedrijven is juist niet de bescherming van de privacy. Vaak slaan ze je surf gedrag op en verkopen dit aan de hoogste bieder.

Privacy en bescherming op het internet

Ik hoop dat dit artikel “wat is VPN” een bijdrage zal leven hoe jij je op het internet gaat beschermen. Op deze website vind je verder de meest betrouwbare VPN-aanbieders. Persoonlijk getest en elke maand, indien nodig, zal er een update plaats vinden, zodat je altijd zal beschikken over de meest recente informatie.

Related posts

De beste torrent websites van 2019

pauliene

Hoe verwijder je een apps in social-media

pauliene

Computer data recovery, nooit meer belangrijke data verliezen

pauliene

Leave a Comment