Wat is VPN en waarom zou iedereen er eentje moeten gebruiken

Wat is een VPN verbinding? In het moderne tijdperk waarin wij ons begeven hebben wij doorlopend te maken met diverse vormen van overheidscontroles op wat wij allemaal op het internet uitspoken. Dit gaat vaak onder het mom van veiligheid, echter laat de realiteit het wel anders zien.

Vaak worden privé gegevens verzameld en gebruikt voor commerciële doeleinden. Wie zit hierop te wachten? Niemand! Het doel van onze website is om jou zo goed mogelijk te informeren over de ontwikkelen op het gebied van internet privacy. Dit artikel gaat over de VPN verbinding, en wat het inhoudt. Hopelijk heb je na het lezen van een goed beeld bij een VPN verbinding, en hoe het gebruik van een VPN in elkaar steekt.

Het lijkt op het begin wellicht een moeilijke zaak, maar niets is lastig wanneer je weet hoe het werkt. Dus laten we snel beginnen!

Wat is VPN verbinding? Heb ik er een nodig?

Een VPN is een afkorting. Het staat voor een virtueel privé netwerk. Om moeilijke termen te vermijden zou je het kunnen voorstellen als het volgende voorbeeld. Jouw reguliere internetverbinding maakt deel uit van een snelweg, gezamenlijk met de internetverbinding van iedereen. Wat hebben we op de snelweg?

Trajectcontroles, surveillant en camera’s. We worden continu in de gaten gehouden. Iedereen kan van de ander zien waar ze naartoe gaan, wat hun routes zijn, het kenteken, het type auto, wat ze uitspoken en dergelijken. Een compleet gebrek aan privacy dus.

Dit is je huidige IP-adres

Wanneer jij gebruik maakt van een virtueel privé netwerk, een VPN dus, krijg jij jouw eigen privé tunnel waar geen andere weggebruiker doorheen kan. Doe wat je wilt, ga zo hard als je kunt en maak je maar geen zorgen over derden die kwaad willen met jouw activiteiten. Jouw activiteit is volledig ‘’versleuteld (encrypted)’’.

Hieronder staat je huidige IP-adres vermeld. Wanneer ik het zo makkelijk kan traceren dan kan iedereen dit en is het oppassen geblazen.

IP:
Stad:
Land:
ISP:

 

Met een VPN surft je vanaf dat moment onder een ander IP adres die je wordt toegewezen door de VPN software. De beveiligde verbinding biedt jouw volledige anonimiteit en privacy, wat erg welkom is tegenwoordig.

Een VPN heeft veel voordelen. Omdat jij onder het IP adres surft van de VPN server, kun jij je voordoen alsof je in een ander land bent en daardoor de geografische blokkades omzeilen die websites nog wel eens willen hanteren. Maar, door verbinding te maken met de beveiligde verbinding is dat snel verleden tijd. Dit was een VPN verbinding in een notendop. Lees snel verder voor meer details en een aanbevolen VPN verbinding.

TOP VPN PROVIDERS

De theorie

Een VPN netwerk is een netwerk dat d.m.v. het gebruik van een ander netwerk volledig getunneld wordt. Als gevolg wordt de topologie versimpeld. Echter zal de routering vermoeilijken, afhankelijk van het onderliggende netwerk. Een VPN heeft als verantwoordelijkheid de voordelen van het onderliggende netwerk te gebruiken, en tegelijkertijd de nadelen te compenseren voor een optimale ervaring.

De primaire problemen van het datatransport van het onderliggende netwerk, wat tevens de primaire reden is waarom de consument een VPN gebruikt, zijn de betrouwbaarheid en veiligheid. Door encryptie, zoals hiervoor al vermeldt, kan een goede VPN aanbieder een dusdanige versleutelde verbinding opzetten dat de privacy en anonimiteit optimaal beschermt. Dat is de kracht van een goede VPN dienst.

Wat is een VPN service precies? Simpelweg gezegd is dit een connectie tussen punt A en B, versleuteld. De data zullen door de hierboven beschreven tunnel geleid worden. Hiervoor dient een abonnement afgesloten te worden door de consument.

Een gratis VPN vraagt hier geen financiële vergoeding voor, echter zijn deze van aanzienlijk mindere kwaliteit dan betaalde services. Door verbinding te maken met het virtual private network word jij dus direct beschermt. Al geniet je van meerdere login mogelijkheden, bijvoorbeeld ook op je telefoon, dan ben je ook op een openbaar wifi netwerk beveiligd, en kun je beschermt banktransacties afhandelen of je persoonlijke e mail checken. Hieronder is een visuele illustratie geplaatst zodat je kan zien wat er gebeurt.

Wat is een versleutelde verbinding

– wat is een VPN is te zien in het bovenstaande plaatje – 

Wat is VPN service

De VPN verbinding is ontstaan in het leger. Beveiligde berichten moesten verzonden worden naar troepen, zonder dat de vijand deze kon afluisteren. Dit zou natuurlijk catastrofale gevolgen hebben. Toentertijd was het wel al mogelijk voor de vijand deze berichten te onderscheppen. Echter zou het eeuwig duren om deze berichten te kraken, wat uiteraard extreem veel mankracht en tijd zou kosten. Zelfs als het uiteindelijk gelukt was om het bericht te kraken, was het allang irrelevant en waren er al tientallen nieuwe berichten binnengestroomd.

Een erg veilige methode van communicatie dus. Later waaide het over naar het bedrijfsleven. Zo werd het mogelijk voor werknemers om thuis te werken, en toch toegang te krijgen tot het netwerk van het bedrijf. Nadat het succesvol bleek te zijn in het leger en het bedrijfsleven, zijn wij nu eindelijk aan de beurt.

De VPN verbinding is razend populair onder de consument. Telkens meer concurrenten verschijnen op de markt met nieuwe ontwikkelingen en specificaties, om de titel van de beste VPN mee naar huis te nemen. Dit is natuurlijk geen makkelijk gewonnen strijd. Vele variabelen komen erbij kijken. De meeste VPN aanbieders weten dit, maar zetten toch alles op alles om de meest gebruikte VPN te worden!

wat is VPN

Wat betekent VPN

De gevaren liggen continu op de loer. Het is de laatste tijd erg zichtbaar dat mensen zich steeds meer bewust worden van de gevaren van buitenaf, met alle gevolgen van dien. De consument komt in beweging tegen hackers en overheden die de wet overtreden op het gebied van privacy. Ook heeft de overheid de plicht ons te beschermen, maar begeven zichzelf op een grijs gebied. Eén van de meest recente ontwikkelingen is natuurlijk de vernieuwde wet van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, oftewel de beruchte sleepnetwet / aftapwet. Hiermee probeert de overheid juist de publieke goedkeuren te krijgen voor wat al jaren gebeurt, en nog jarenlang door zal gaan.

Wel gerespecteerde helden zoals de heer Edward Snowden, een ex-werknemer van de NSA, hebben aangetoond hoe de Amerikaanse overheid omgaat met ons recht op privacy. Onder het mom van terreurdaden en het verminderen van criminele activiteiten worden al onze activiteiten op het internet gelogd, en vervolgens wordt er serieuze inbreuk gemaakt op onze privacy. Via de VPN wordt dit allemaal anders, en ik hoop jou ervan te kunnen overtuigen hoe belangrijk dit is.

Eigen privacy

Voor mij is internetbeveiliging van uitermate belang voor mijn eigen privacy, anonimiteit maar ook om mijzelf comfortabel te voelen in mijn eigen land. Ik laat niet zomaar over me heen lopen, om vervolgens dankjewel te zeggen tegen de overheid voor het ‘’verbeteren’’ van mijn privacy. Met het gebruik van een goede VPN aanbieder kunnen wij als consument onszelf wel degelijk beschermen tegen de overheid, en andere derden die interesse hebben in onze activiteiten, die inbreuk maken op onze privacy.

Wat kan een virtueel privé netwerk voor jou betekenen? De belangrijkste privacy voordelen bij het gebruik van een VPN connectie zijn dat jouw IP adres en locatie zullen worden afgeschermd. Zoals al eerder vernoemd, krijg jij een nieuw IP adres van de VPN provider wanneer je een verbinding legt. Zo ben jij dus anoniem, en kun je ook nog een geografische blokkades omzeilen die diverse websites gebruiken!

VPN en censuur

Een goede VPN aanbieder zal servers over de hele wereld hebben. Van Amerika tot Australië, een IP adres in dit land is te verkrijgen. De variatie van de keuze zal afhankelijk zijn van de VPN provider waarbij jij aangesloten zit. Hierdoor wordt het mogelijk om buitenlandse websites te bezoeken die geografische blokkades proberen de hanteren.

Wat is VPN

VPN en censuur

Dus met een VPN zal het voor jou mogelijk worden om geografische blokkades op te heffen, en deze websites te bezoeken en dus censuur te ontwijken. Programma’s kijken vanuit het buitenland? Geen probleem. Het wordt gigantisch eenvoudig om toegang te krijgen tot de complete Netflix catalogus uit de Verenigde Staten. Wanneer jij geen VPN gebruikt is dit niet mogelijk.

Wanneer jij dan probeert in te loggen om Netflix USA heeft deze streamingdienst direct door dat jij je buiten de Verenigde Staten bevindt en zal het onmogelijk zijn om de website te bezoeken met jouw huidige buitenlandse IP adres. Een goede VPN dienst heeft servers in Amerika ter beschikking gesteld waar jij gebruik van kunt maken. Wanneer je inlogt met een VPN via een Amerikaanse server wordt jouw huidige buitenlandse IP adres beschermt en verborgen. Vanaf dat moment surf jij onder een Amerikaans IP adres.

Geen restricties

Je voelt hem al aankomen. Dan denkt Netflix USA natuurlijk dat jij gewoon in Amerika bent, en ervaar je geen moeilijkheden om toegang te krijgen tot de website. Geen enkele restricties of beperking komen jouw kant meer op. Het gaat veel verder dan dit. Ook zal je voortaan censuur kunnen ontwijken. Helaas is censuur nog steeds in veel landen de realiteit. In China en Turkije worden normale Sociale Media websites geblokkeerd, zoals Facebook en Twitter. Te erg voor woorden.

Ook minder bekende landen zoals Thailand hanteren diverse maatregelen betreft censuur. Zo krijgt de bevolking van het betrokken land alleen te zien wat het land wil dat ze ziet. In de moderne era waarin bij ons bevinden is dit onbegrijpelijk, maar helaas nog steeds waar.

Wat is VPN en wat zijn VPN-protocols?

Er worden ter bescherming en beveiliging van onze privacy diverse protocollen gebruikt. Dit zijn de meest gebruikte:

  • PPTP: één van de originele (ontstaan zo rond Windows 95)
  • L2TP/IPsec: één van de meest gebruikte en zeer geliefd door de hoge veiligheidsgraad
  • OpenVPN SSL: flexibel in gebruik hierdoor toepasbaar op veel diverse vlakken

Verschillende proxy

VPN providers

De markt van de VPN aanbieders ondergaat een extreme groeiperiode, wat blijkt uit de tientallen VPN providers die er wekelijks, wellicht dagelijks, bij komen. Zoals eerder in dit artikel vermeldt heeft dit alles te maken met klokkenluiders zoals de held Edward Snowden, die de hele wereld heeft laten zien hoe overheden omgaan met onze privacy.

Maar wees je ervan bewust dat niet elke VPN aanbieder direct zal aansluiten bij jouw behoeften. Het voordeel van de vrije markt en de populariteit van de VPN is dat aanbieders zich moeten onderscheiden in diverse niches, om zo een bepaald publiek aan te trekken. Zo is geen één VPN gelijk, en bieden ze allemaal unieke aspecten aan.

Ze variëren van het streamen van Netflix USA, online gamen of ze specialiseren zich in filesharing met P2P en torrent. Echter hebben ze allemaal één ding gemeen. Jouw privacy en bescherming op het internet is hun prioriteit!

De prijs van een versleutelde verbinding

De prijs is voor de consument ook een belangrijke factor. Ik kijk uiteraard altijd naar de functies van de VPN. Sommige aanbieders mogen daar duurder zijn, maar daar krijg je vaak ook wat voor terug in hun service. Vaak is goedkoop duurkoop, en tevens is gratis nooit gratis. Er zijn natuurlijk gratis aanbieders op de markt, maar zoals ik al zei nemen deze aanbieders jouw privacy en bescherming niet heel serieus.

Gratis dekt vaak nooit jouw complete behoeftes, en vaak verkopen ze ook nog eens jouw privé gegevens aan commerciële bedrijven voor reclame doeleinden. Dit is natuurlijk niet wat je wilt, en zonde van je tijd. Daarom is het misschien verstandiger op een biertje extra te laten staan in de maand, en dit geld de spenderen aan een goede en betrouwbare VPN aanbieder die volledig aan jouw behoeftes voldoet.

Een gezonde ontwikkeling voor jouw leven, want een biertje minder kan natuurlijk alleen maar goed zijn, en word je ook nog een beschermt! Win-win dus.

Privacy en bescherming op het internet

Ik hoop natuurlijk dat dit artikel over de populaire VPN verbindingen een aanzienlijke bijdrage levert aan jouw uiteindelijke beslissing. Het is namelijk nog niet te laat om een VPN te installeren. Kom, samen met ons, in beweging tegen de dominante overheden!

Op deze website vind je de meeste accurate en up-to-date beschrijving van een grote variatie aan VPN aanbieders. Persoonlijk getest door onze specialisten. Zo zal jij altijd beschikken over de meest recente informatie!

Pauliene

Paulien is de jongste van ons team. Sinds haar afstuderen aan de Univeristeit van Amsterdam, waar ze rechten studeerde, maakt ze deel uit van ons team. Ze ondersteunt ons part-time door onderzoek te doen. Als een recreatie blogger is ze, net als velen van haar generatie, snel vertrouwd geraakt met de voor- en nadelen van het (voorheen) vrije internet. Met haar artikelen waarschuwt ze ons voor de gevaren die het internet met zich mee brengt!

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      Privacy en bescherming